KNEŽEVIĆ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Siva ekonomija najveći izazov domaće privrede

KNEŽEVIĆ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Siva ekonomija najveći izazov domaće privrede

Ministar privrede naveo je da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se danas suočava naša privreda i objasnio širinu njene pogubnosti.

„Siva ekonomija predstavlja prepreku za razvoj snažnog sektora preduzeća i lojalne konkurencije. Samo podizanjem svesti o posledicama sive ekonomije možemo doprineti njenom smanjenju. Kod nas je nivo sive ekonomije oko 5 odsto viši od nivoa EU i 15 centralne Evrope. Zbog toga ne gradimo nove škole, bolnice i mostove, a godišnje je taj iznos van legalnih tokova oko 300 miliona evra.“

On je naglasio da je Vlada Srbije odlučna u borbi protiv sive ekonomije i naredne dve godine proglasio periodom kada ćemo se svi zajedno posvetiti borbi protiv sive ekonomije, ali i podizanju svesti građana o značaju njenog suzbijanja.

Ministar Knežević je naglasio da se mora posebna pažnja posvetiti onima koji posluju legalno.

„Sve je više novih registrovanih preduzeća. To jasno govori da je uvođenjem novih mera povećan rizik poslovanja u sivoj zoni. Samo registrovane firme koje namiruju svoje obaveze prema državi imaju i mogućnost podsticaja države. Obezbedili smo 16 milijardi dinara za takve firme, a tu mogućnost neregistrovani subjekti nikada neće dobiti. Uzmite fiskali račun, tražite poreklo proizvoda i jedino tako ćemo brže razvijati putnu infrastrukturu, zdravstveni i školski sistem“, zaključio je on.

Izvor: Kurir/ NEWSWEEK

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *