Ko je sve zainteresovan za MSK, Azotaru, Petrohemiju…

Ko je sve zainteresovan za MSK, Azotaru, Petrohemiju…

Pored sedam potencijalnih investitora koji su se javili na javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za MSK u Kikindi i za pančevačku „Azotaru“ i „Petrohemiju“,  ima još nekoliko onih koji nisu slali pisma zainteresovanosti, ali sa kojima Radna grupa za petrohemijski kompleks intenzivno razgovora, prenosi RTS.

Tako se za „Azotaru“ interesuju tri investitora – domaći „Promist“ iz Novog Sada, kiparski PFIC i mađarski KITE, dok su za Petrohemiju zainteresovani „KazMynayGas“ (KMG) iz Holandije i češka kompanija „J&T IB and Capital Markets“.
Za kikindski MSK interesuju se „Dong Shiwy Holdings“ iz Hongkonga i japanski gigant „Micubiši“.

Do leta se očekuje i raspisivanje tendera za privatizaciju.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori i nada se da će u kratkom roku, možda mesec, mesec i po dana odlučiti o modelu i metodu privatizacije.

Javile su se neke ozbiljne firme, ja mislim da će bar jedan deo petrohemijskog kompleksa biti uspešno privatizovan, kaže Knežević.

Zainteresovani treba da predlože planove investicija, prizvodnje i model privatizacije. 

U narednom periodu, za sve tri fabrike hemijskog kompleksa Vlada mora naći održivo rešenje.

Ne treba govoriti koliko je to značajno za nas, ne samo zbog 2.800 ljudi koji rade u tim fabrikama nego i zbog dobrinosa u BDP-u tih firmi, kaže ministar Knežević. 

Fabrike hemijskog kompleksa koče stara dugovanja. Najbolja situacija je u „Petrohemiji“, jer ima pozitivno tekuće poslovanje, dok rad MSK-a i „Azotare“ i dalje otežava skup gas koji je osnovna sirovina za proizvodnju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *