Kobasica od koviljskih mangulica u krugu favorita srpskih brendova

Kobasica od koviljskih mangulica u krugu favorita srpskih brendova

Sava Graorac iz Kovilja jedan je od 11 klaničara koji će se takmičiti s mesnim prerađivačima u odabiru najbolje kobasice koje organizuje Privredna komora Srbije radi stvaranja brenda “srpska kobasica”.
Proglašenje pobednika je 27. decembra ,a Graorac će odmeriti umeće sa deset industrijskih klanirača i jednim individualnim iz Kuzmina Nenadom Vojinovićem. Na poziv Privredne komore Srbije odazvali su se kopmpanije “Topola”, “Neoplanta”, “Karneks”, “ Juhor” , “Zlatiborac” “Gombit”, AD “Bačka”, zemljoradničke zadruge “Budućnost” i “Trlić” i, STRU “Dukat” iz Pirota. Kobasica je standardi proizvod kod nas ali do sada nije registrovana ni zaštićena u Zavodu za intelektualni svojinu.
U dvorištu porodične kuće Graorac ima dve stotine mangulica od kojih pravi prerađevine po kojima je poznat među kupcima po pijacama u okolini Novog Sada.
– Uz kobasicu ide najbolje čašica rakije a ja je pravim od duda – kaže Sava koji je glavni u organizaciji privredne i turističke manifestacije Koviljska rakijada “Parastos dudu”. –Kao što pečem rakiju od duda da bi sačuvao od zaborava dudove i dudovaču tako gajim i mangulice retku sortu malik na prasad čije je meso traženo zbog specifičnog ukusa i niskog sadržaja holesterola – kaže Sava.
– Nisam se posebno pripremao za takmičenje već sam uobijačeno napravio kobasicu. Više sam zainteresovan da budem na licu mesta i izbliza vidim, čujem i nešto novo naučim. Lane sam na štandu Privredne komore Beograda prodavao kobasice pa sam se sada javio na takmičenje, ali ne očekujem veći uspeh, ukoliko nije posebno to šta će se na takmičenju Privredne komore Srbijer naći i kobasice od mesa mangulice –kaže Sava Graorac.
Posle deset godina tova Sava je lane prvi put dobio subvencije od AP Vojvodine za preradu mesa, jer osim kobasica pravi i kulen, dimljeno meso, slaninu, a po želji kupaca prodaje i meso.
Uzgajanje mangulica je “blatnjav biznis” kaže, jer svinje vole prirodno okruženje, a on ih drži u bašti porodičnog gazdinstva.
– Nemam nameru da širim posao, jer 200 komada je solidan broj. Nijedno od troje dece ne zanima ovo što radim pa i zato nemam većih planova.
Po njegovim rečima u Vojvodini ima svega pet šest uzgajivača mangulica. Poznajem se s ljudima ali ne znam tačno koliko koji od njih ima svinja. Znam da je to unosan posao-rekao je Graorac.
Prava razmera
Sava na stotinu kilograma mesa stavi 800 grama ljute i 400 grama slatke paprike, doda i 300 grama belog luka i isto toliko i mlevenog bibera i malo soli. Kaže da je ta razmera začina prava, i da nije pogrešio u gramaži paprike . –To je prava mera, jer preko te količine može da bude ljuto. Slovaci u kobasice stave tri i četiri kilograma paprike što je odviše za srpske kobasice-zaključio je Graorac.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *