Koja je prava strategija transformacije biznisa na prelasku iz analognog u digitalnog sveta?

Koja je prava strategija transformacije biznisa na prelasku iz analognog u digitalnog sveta?

Može li se tradicionalni biznis prilagoditi prelasku iz analognog u digitalni svet i ko će u ovom prelasku biti uspešan bile su teme panel diskusija sa temom „Koja je prava strategija transformacije biznisa na prelasku iz analognog u digitalnog sveta?“

Panel je deo konferencije Catch 2016 na kojoj se najbolje biznis ideje iz regiona predstavljaju nemačkim investitorima okupljenim u bordu FoundCenter Investmenta u nadmetanju za milion evra investicija.

Govoreći na panelu, nemački investitor Lotar Ekštajn, koji je savetovao mnoge kompanije na prelasku iz analogne u digitalnu fazu, rekao je da je novo digitalno doba veliki izazov za sve tradicionalne kompanije, da je osnovni preduslov ulaska u tranziciju pristup sa strašću. „Ovo nije proces za ljude sa više od 45 godina već za one koji su se rodili u digitalno vreme i samo ih ne treba sputavati“, zaključio je Ekštajn.

Osnivač i predsednik I&F Meken Grupe Srđan Šaper kaže da ga digitalizacija podseća na elektrifikaciju: „i struja kad je nastala je bila nešto nevidljivo, ali nešto što je manjalo način našeg života i danas ne možemo da opstanemo bez struje. Isto je i sa digitalizacijom, i ona je nevidljiva, ali nas menja svakog dana. I isto kao što neka kompanija ne može da posluje bez struje, ne može ni bez digitalizacije“.

Velike kompanije se zbog toga sve češće okreću start up projektima, podržavaju inovativne ideje koje će umeti da iskoriste i inkorporiraju u svoje poslovanje i proizvode. Nije više dovoljno imati razvojne sektore unutar svoje kompanije, već je potrebno potražiti ljude sa idejama i van „svog dvorišta“.

„Digitalno doba je vreme brzih i jeftinih neuspeha“, opisuje sadašnji trenutak u biznisu nemački investitor Kristijan Aleksander Vraj. On dodaje i da je teško predvideti ko bi mogao da bude uspešan privrednik, ne čak za 200 godina, već ni za jednu deceniju.

Na panelu je učestvovao i Štefan Parhofer, deo projekta Simensa pod nazivom „Nekst 47“ čiji je zadatak razvijanje odnosa ove kompanije sa start ap firmama. Parhofer kaže da je to jedan od modela kako se tradicionalni igrači prilagođavaju novom tržištu.

Konferencija Catch 2016 zatvara se sutra u 20 sati proglašenjem pobednika. Završnog dana konferencije, biće predstavljeni preostali projekti i održana panel diskusija sa temom „Na tržištu postoji puno novca, ali ga je teško dobiti – šta je ključ?“

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *