Komasacija snižava troškove proizvodnje, uvećava parcele

Komasacija snižava troškove proizvodnje, uvećava parcele

Prosečna veličina parcele povećava se nakon obavljene komasacije u proseku između 40 i 300 odsto, pokazala je praksa, a poljoprivrednici istovremeno time uspeju da smanje troškove proizvodnje za 10 do 20 procenata, rečeno je danas na skupu o unapređenju komasacije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević kazao je da u seoskim područjima jugoistočne Srbije veliki problem predstavljaju usitnjene, male parcele nepravilnog oblika zbog čega je poljoprivredna proizvodnja tamo veoma mala i neefikasna.

Prosečna površina parcele na tom području, kako je rekao, iznosi oko 0,15 hektara, a veliki broj njih nema ni pristup putu.

„Korist od komasacije su ukrupnjen posed, bolja infrastruktura, bolji uslovi za rad i život u seoskim područjima, ažuriran i novi katastar, zatim povećanje investicija, unapređenje tržišta zemljištem, bolja zaposlenost, a ona utiče i na smanjenje migracije stanovništva u urbana područja“, rekao je on.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da je ovaj projekat veoma važan za ruralni razvoj

Stanojević je naveo da iskustva iz drugih zemalja EU pokazuju da se investicije u komasaciju dugoročno vraćaju i podstiču ekonomski razvoj regiona. On je podsetio da je uz podršku Vlade Nemačke i EU, kroz projekat „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji“, u periodu od 2013-2015, unapređen srpski model komasacije u skladu sa najboljim praksama EU i nemačkog modela komosacije.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da je ovaj projekat veoma važan za ruralni razvoj, Projekat su inače sa 2,78 miliona evra finasirali EU i sa milion evra nemačko Savezno ministarstvo za ekonomski saradnju i razvoj a primenila ga je Nemacka organizacija za tehnicku saradnju – GIZ u periodu od 2013. do 2015.

On je naglasio da je to bila samo prva faza i da se sada kreće u drugu fazu gde je obezbeno dodatnih tri miliona evra za modernizaciju i uspostavljanje pravno-administrativnog sistema putem razmene iskustava između Nemačke i Srbije.

„Ovaj projekat je veoma važan za dalji ekonomski prosperitet Srbije“, rekao je Ditman”

On nije mogao da kaže kolika je prosečna površina parcela u Nemačkoj, ali je naveo da je u toj zemlji proces komasacije značajan i da se principi iz te zemlje primenjuju u Srbiji.

U aprilu 2017, na zahtev Ministarstva poljoprivrede Srbije obezbeđeni su dodatni nemački fondovi do 2018, koji su vredni tri miliona evra i to za drugu fazu projekta „Unapređena upravljanja zemljištem na lokalnom nivou“, a to će biti, kako je rečeno na današnjem skupu, postignuto organizovanjem okruglih stolovva, informantivnih poseta i razmenom iskustava stručnjaka.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *