Komercijalna banka kupuje neku od stranih u Srbiji

Komercijalna banka kupuje neku od stranih u Srbiji

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, da bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje  Tanjug . Plan poslovodstva Komercijalne je da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji.

O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se „ojača” Komercijalna pred prodaju bilo je reči i prilikom nedavne posete delegacije EBRD-a Beogradu, koji je strateški partner državi u toj banci. Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je u izjavi  Tanjugu da je privatizacija Komercijalne banke za EBRD veoma važna jer, ako prođe dobro, to će biti veoma jak pozitivan signal tržištu.

– To će biti pozitivan signal o Srbiji – podvukao je on. Čakrabarti je rekao da se nada će ta banka biti privatizovana po planu, a na tome se, kako je rekao, vredno radi.– Nadam se da ćemo privatizovati tu banku kako je planirano. Radimo na tome vredno i proces je u toku. Ne znamo kada ćemo završiti, ali je važno da se kroz proces privatizacije Komercijalne banke pokaže investitorima da je Srbija ozbiljna zemlja – rekao je on.

Nedavno je i predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker u intervjuu  Tanjugu rekao da sa svojim timom radi na pripremama za privatizaciju.– To činimo u skladu s planom, pri čemu blisko sarađujemo sa savetnikom za privatizaciju – rekao je Piker.

EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci s udelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar Republika Srbija, s udelom od 41,74 odsto.

Komercijalna banka je u ovom trenutku visoko kapitalizovana i stabilna banka s adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita od 12 procenata koji propisuje NBS. Ta banka je poznata i kao rekorder po prikupljenoj štednji građana, a devizna štednja je dostigla sumu od 1,59 milijarde evra. Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka od 18,8 milijardi dinara, što je 4,9 milijarde više od ukupno obračunatih rezervi po propisima NBS-a.

Izvor: Dnevnik/E. Dn.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *