Komisija za zaštitu konkurencije analiziraće stanje na tržištu maloprodaje

Komisija za zaštitu konkurencije analiziraće stanje na tržištu maloprodaje

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije saopštila je 29. novembra 2016. godine da namerava da proveri stanje konkurencije na tržištu trgovine na malo – u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom.

Analiza bi obuhvatila tržište maloprodaje proizvoda krajnjim potrošačima i tržište nabavke, a pre svega odnos maloprodavaca i njihovih dobavljača.

“Sektorska analiza na ovom tržištu značajna je jer trgovina na malo predstavlja sektor kod koga je, možda najviše, izražen značaj za same potrošače”, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je u poslednjih desetak godina u Srbiji došlo do značajnog ukrupnjavanja na tržištu maloprodaje i distribucije prehrambenih proizvoda, što se odrazilo i na komercijalne odnose maloprodavaca i njihovih dobavljača, i donelo znatnu koncentrisanost na tom tržištu.

Komisija je ocenila da stanje tržišta ukazuje na potrebu analize uslova konkurencije i promena u tržišnoj strukturi, kao i ispitivanje ponašanje učesnika na tržištu koje bi moglo da predstavlja povredu konkurencije.

Rezultati te analize omogućili bi Komisiji nove provere značajnijih koncentracija, i doprineti boljem sagledavanju ugovornih odnosa dobavljača i trgovinskih lanaca, i uticaja tih odnosa na stanje konkurencije na tržištu, navodi se u saopšenju Komisije za zaštitu konkurencije koja dodaje da je u Srbiji relativno malo inicijativa za pokretanje postupka zbog povrede konkurencije.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *