Kompanije poput „Karlsberg Srbija“ važne za Srbiju

Kompanije poput „Karlsberg Srbija“ važne za Srbiju

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je, na proslavi povodom obeležavanja 125 godina od postojanja pivare u Čelarevu, istakao da su kompanije poput „Karlsberg Srbija“, čiji uspeh je rezultat stalnog ulaganja u proizvodne procese, nove tehnologije i zaštitu životne sredine, izuzetno važne za Vojvodinu i na ponos Srbije.

„Intenzivan ekonomski razvoj je ne samo naš ključni cilj, već rekao bih, i prioritet svih prioriteta“, istakao je Mirović u Čelarevu i rekao da su na ovo usmerene politika i republičke i pokrajinske vlade, koje su spremne da u tome istraju.
Čestitajući kompaniji „Karlsberg“ ovaj važan jubilej, on je ukazao da su iskustva velikih kompanija poput ove, koja je na ovim prostorima bila centar industrije piva, i za celu našu zemlju, veoma dragocena.
Kompanija „Karlsberg“ je od 2003, kada je postala vlasnik pivare u Čelarevu, do danas ovde investirala 220 miliona evra i postigla izvanredne rezultate.
Uz ove činjenice, Mirović je istakao da je za posebno uvažavanje i odnos kompanije prema istoriji i tradiciji, na samo pivare i njenog osnivača, već i šire sredine u kojoj ona radi.


Naime, kompanija „Karlsberg Srbija“ otvorila je 2008. godine Muzej posvećen veleposedniku i filantropu Lazaru Dunđerskom, osnivaču pivare, a za danas upriličila i predstavaljanje monografije „Čudo u Čibu“.
U starom dvorcu Dunđerski u Čelarevu, u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika Pokrajinske vlade, diplomatskog kora, lokalne samouprave, gostima su se obratili i otpravnik poslova ambasade Danske u Srbiji, Morten Skovgord Hensen, kao i generalni direktor kompanije Karlsberg Srbija, Vladimir Vava.
„Došavši na prostore nekadašnjeg Čiba, a sada Čelareva, Karlsberg je nasledio i bogatu istoriju dugu 125 godina. Ne samo Lazar, osnivač naše pivare, već i cela porodica Dunđerski poznata je u istoriji Vojvodine kao jedan od najznačajnijih pokretača razvoja kulture i obrazovanja u 19. i početkom 20. veka. Smatramo da je naša dužnost da izrazimo zahvalnost i da povodom velikog jubileja, ispričamo veličanstvenu priču o njihovoj zaostavštini, pivari, i vek i četvrt dugoj proizvodnji kvalitetnog piva“, izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije „Karlsberg Srbija“.
Otpravnik poslova ambasade Danske u Srbiji, Morten Skovgord Hensen izjavio je da je ovo najveća danska investicija u Srbiji, kao i to da je ova kompanija, pored toga što je modernizovala pivaru u Čelarevu, donirala značajne fondove lokalnoj zajednici, te da je to dobar primer i za druge kompanije.
Kao deo bogate istorije ovog kraja, ali i značajan član opštine Bačka Palanka, „Karlsberg Srbija“ već skoro 14 godina kontinuirano ulaže u razvoj Čelareva i unapređenje standarda, zaštitu životne sredine i ekološki prihvatljiva postrojenja, kao i u razvoj sporta, kulture i obrazovanja.
Nakon mnogobrojnih investicija u očuvanje visokog kvaliteta proizvoda i unapređenje proizvodnih kapaciteta, pivo koje se danas proizvodi u pivari u Čelarevu izvozi se u zemlje širom regiona.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *