KONGRESNI TURIZAM: Jedan učesnik kongresa donosi 1.000 evra zarade

KONGRESNI TURIZAM: Jedan učesnik kongresa donosi 1.000 evra zarade

Srbija u hotele može da smesti do 7.000 ljudi, ali raspolaže malim kongresnim salama do 300 mesta. Da bi bila konkurentna, potreban je kongresni centar do 3.000 mesta, a trenutno smo na 47. mestu u svetu

Od svakog učesnika kongresa ili drugog međunarodnog skupa, zemlja u kojoj se događaj održava zaradi u proseku po 1.000 evra. Ovaj podatak, uz pozitivne makretinške efekte organizacije kongresa, pokazuje zašto se sve zemlje utrkuju za organizaciju velikih međunarodnih skupova. Sa 64 organizovana međunarodna skupa u 2015. Srbija zauzima 47. poziciju na listi najboljih kongresnih destinacija u svetu, odnosno 26. u Evropi. Srbija ima hotele u koje može da se smesti do 7.000 ljudi, ali raspolaže malim kongresnim salama do 300 mesta. Da bi konkurisala najvećim kongresnim destinacijama, potreban joj je kongresni centar do 3.000 mesta.

Nismo loši, može bolje
– Beograd se nalazi ispred velike većine prestonica u okruženju, bolje plasirani od njega su samo Atina, Budimpešta i Beč, koji se nalazi u samom svetskom vrhu. Novi Sad je ugostio sedam međunarodnih sastanaka, a značajnu ulogu imaju i Zlatibor, Kopaonik i Subotica, koji su takođe prepoznati kao destinacije sa značajnim i novim kongresnim kapacitetima – tvrdi Igor Kovačević iz Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

On dodaje da međunarodni skupovi doprinose znatnom deviznom prilivu za destinaciju, jer podrazumevaju dolazak gostiju koji troše tri do četiri puta više od redovnog turiste.
– Kongres od 2.000 međunarodnih delegata će generisati oko 2.000.000 evra prihoda. Tako veliki kongres znači da ćemo prodati kapacitete svih hotela, i to po višim cenama, a da će se generisati posao i za sve druge delatnosti koje su direktno ili indirektno vezane za turizam – objašnja Kovačević:

Držimo se proseka
– Takođe, međunarodni korporativni sastanci, koji možda okupljaju manji broj ljudi, imaju mnogo veće budžete, pa tako, na primer, sastanak za oko 300 zaposlenih može generisati prihod i do 500.000 evra za destinaciju – naglašava Kovačević i dodaje da će u 2017. u Srbiji biti održano oko 70 kongresa.

Georgi Genov

HITNO OBNOVITI SAVA CENTAR
– Naš potencijal su male kongresne sale do 300 mesta, a u hotelima imamo 5.200 soba u kojima može da se smesti oko 7.000 gostiju. Bez rekonstrukcije Sava centra nećemo imati 3.000 kongresmena. Zagreb će nas preduhitriti. Toliko kasnimo da ne možemo da konkurišemo ni za kongrese koji će se održati 2020. godine – ističe Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera „Hores“i dodaje da trošak jednog učesnika iznosi 400 do 500 evra po danu.
Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *