Konkurs za direktore javnih preduzeća odmah posle Nove godine

Konkurs za direktore javnih preduzeća odmah posle Nove godine

Konkurs za direktore javnih preduzeća biće raspisan odmah nakon Nove godine, izjavio je 22. Decembra 2016. godine ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Ministarstvo privrede već informisalo Vladu Srbije o stanju u tom sektoru i da je obaveza da se u narednom periodu, usaglašavanjem sa Zakonom o javnim preduzećima, raspiše konkurs za direktore javnih preduzeća.
“Očekujem da to bude rešeno u najkraćem mogućem roku, odmah nakon Nove godine. Izabrali smo kadrovsku komisiju, sve formalnosti su razrešene i očekujem da taj problem rešimo”, rekao je Knežević.
Produžen rok za “Galeniku”
Rok za pregovore oko strateškog partnera Galenike produžen je za još tri meseca, izjavio je Knežević i istakao da je optimista da će u tom roku privatizacija biti završena.
“Razgovori idu u dobrom pravcu. Ostalo je da rešimo još neke tehničke probleme, pre svega sa komercijalnim bankama koje su poverioci u jednom delu”, rekao je Knežević novinarima.
Pregovori izmedju potencijalnog partnera i banaka će trajati verovatno još neko vreme, rekao je Knežević i dodao da je optimista da će to biti završeno u predvidjenom roku.
“Optimista sam i mislim da ćemo u tom roku zavšiti privatizaciju Galenike”, rekao je Knežević.
O prodaji 25 odsto udela u Galenici se pregovara sa ;britansko-ruskim konzorcijumom Frontijer farma i LLC NPA Petrovaks farm (Frontier Pharma Limited i LLC NPA Petrovax Pharm) koji je jedini ispunio uslove javnog poziva.
Taj konzorcijum je ponudio traženu minimalnu cenu od sedam miliona evra i spreman je zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.
Pregovori o strateškom partnerstvu za Galeniku su počeli 24. oktobra i trebalo je da u roku od 90 dana budu završeni. ;
Traže strateškog partnera za RTB “Bor”
Ministar je rekao i da trenutno nekoliko kompanija analizira Rudarsko-topničarski basen Bor kako bi država mogla da nadje strateškog partnera za to preduzeće, kao u slučaju smederevske Železare.
Knežević je u izjavi novinarima rekao da je država, preko unapred pripremljenog plana reorganizacije, ozdravila RTB Bor i omogućila mu da funkcioniše na tržištu i isplaćuje svoje obaveze.
“RTB Bor nije zaštićen, redovno isplaćuje svoje plate, dugove poveriocima, obaveze za struju i rudnu rentu, kao i obaveze prema anuitetima kredita koje su uzeli u prethodno period”, rekao je Knežević.
Ministar je dodao da država očekuje i želi strateškog partnera u toj oblasti.
“Razgovara se sa dosta partnera, ali niko neće kupiti ‘mačku u džaku’. Nekoliko firmi radi dijagnostiku RTB Bora da bismo znali čime raspolažemo i kako da njihovu zainteresovanost pretočimo u neki ugovor o strateškoj saradnji i privatizaciji RTB Bora”, rekao je Knežević.
Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *