Kontramerama Hrvatskoj do rešenja za uvoz-izvoz

Kontramerama Hrvatskoj do rešenja za uvoz-izvoz

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija mora da preduzme kontramere, pošto je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je 1. avgusta 2017. godine da Srbija mora da preduzme kontramere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu.

„Nažalost, s vremena na vreme nama se raznim administrativnim i nekim drugim merama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo“, rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Za hrvatsku meru koja, kaže, uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ističe da je „samo naizgleda administrativne prirode“. „Hrvatska će verovatno ovim merama poslati poruku da želi da štiti svoje prozvode, ali mislim da nije samo to ta poruka, i verujem da ćemo kontramerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sednemo i porazgovaramo i da nađemo rešenje gde će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj, i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru“, zaključio je Odalović.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše „Politika“, navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *