Kraj granice nema prodaje

Kraj granice nema prodaje

Skupština Srbije usvojila je 28. avgusta 2017. godine izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će državljanima EU ograničiti kupovinu zemljišta. Za izmene je glasalo 132 poslanika, a protiv 13.

Inače, Odbor za poljoprivredu je razmatrao 47 podnetih amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali su prihvaćena samo tri. Prema jednom amandmanu, državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, u zoni od 10 kilometara od granice.

Amandman koji je predložio Marjan Rističević, a koji je Vlada Srbije prihvatila, predviđa da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, a ne osmog dana, kako je prvobitno bilo predloženo. Utvrđeno je, amandmanom, i da se zakon primenjuje od 1. septembra. Skupština Srbije je u nastavku vanredne sednice razmotrila amandmane podnete na izmene tog zakona, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Izmene i dopune tog zakona treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, budući da je bilo predviđeno da 1. septembra počne primena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Opozicija, već danima, ističe kako je rasprava besmislena, jer je strancima već dozvoljeno da kupuju zemlju, i oni su vlasnici oranica, tako što registruju firmu u Srbiji, i samim tim dolaze do mnogo veće površine od one koja se predviđa SSP, a sad je ograničena na dva hektara.

– Ovo nije besmislena rasprava – kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. – Tražili su je poljoprivrednici. Vlada to smatra kao prioritet, da na ovaj način popravimo sve što je ostalo nedorečeno iz SSP.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *