Do kraja godine izvoz u Rusiju preko milijardu dolara

Do kraja godine izvoz u Rusiju preko milijardu dolara

Izvoz na rusko tržište u prvoj polovini godine iznosio je oko 470 miliona dolara saopštila je Privredna komora Srbije, navodeći da se do kraja godine očekuje izvoz od preko milijardu dolara.

Srbija je na rusko tržište u prvih šest meseci ove godine, prema rečima direktora predstavništva PKS u Rusiji Dejana Delića, najviše izvezla svežih jabuka, jagoda, trešanja, višanja, hula hop čarapa, hartija i kartona, lekova…

Kako kaže, izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije beleži rast u segmentu plasmana voća od 11 odsto, mlečnih proizvoda 6,5 odsto, povrća 10,5 odsto, mesa i prerađevina za čak 186 odsto i pića 36 odsto.

Kada je reč o uvozu iz Rusije u prvih šest meseci, i tu se beleži rast od 1,6 odsto.

On je precizirao da je uvezeno robe za 809,4 miliona dolara, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa, žice od rafinisanog bakra.

Inače, ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvom polugođu iznosila je skoro 1,3 milijarde dolara. 

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *