Do kraja septembra usvajanje zakona o zaposlenima u javnim službama

Do kraja septembra usvajanje zakona o zaposlenima u javnim službama

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović izjavio je 4. septembra 2017. godine da će nacrti zakona o zaposlenim u javnim službama i o izmenama i dopunama zakona o platama obezbediti transparentan i pravičan sistem radnih odnosa i plata u javnim službama.

On je agenciji Beta tokom trajanja završne javne rasprave o nacrtima tih zakona u Beogradu kazao da predloženi propisi ne predviđaju smanjenje plata zaposlenih u javnim službama, već da one ostanu na nivou zatečenom u momentu početka njihove primene.

Izrazio je očekivanje da će Skupština Srbije do 30. septembra usvojiti zakone koji uređuju zapošljavanje u javnim službama koji će, između ostalog, doprineti boljem kvalitetu usluga koje država pruža građanima i privredi.

Kasalović je kazao da je uvažen veliki broj primedbi sindikata, a da se težilo izbegavanju dosadašnje situacije u sistemu koja je omogućavala da se za isti posao dobije veća plata ili da se ista zarada dobije za posao na kojem se radi nešto manje.

Sindikati su imali veći broj primedbi. Mislim da smo ovog puta uvažili sve primedbe sindikata. Naša je želja da svi zaposleni u javnom sektoru imaju čistu sliku i da u takvom sistemu kroz vrednovanje učinka svakog pojedinca podignemo kvalitet usluga u bolnicama, školama… – rekao je on.

Dodao je da će visina minimalne cena rada i dalje biti tema razgovora Socijlano-ekonomskog saveta,

Nacrtima zakona o zaposlenim u javnim službama i o izmenama i dopunama zakona o platama.

Javna rasprava o nacrtima zakona o zaposlenim u javnim službama i o izmenama i dopunama zakona o platama počela je 18. avgusta i trebalo bi da bude završena u sredu, 6. septembra.

Osim u Beogradu, rasprava je organizovana u Novom Sadu i Kragujevcu.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *