Članarina za PKS najniža moguća

Članarina za PKS najniža moguća

Reformisana Privredna komora Srbije će od iduće godine početi da funkcioniše u punom kapacitetu, a obavezna članarina biće smanjena na najniži mogući nivo, izjavio je 29. novembra 2016. godine predsednik PKS Marko Čadež.

Obavezna članarina će, kako je ranije najavljeno, biti od četiri do 20 puta niža, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja. Čadež je na današnjoj zajedničkoj sednici novih odbora za bankarstvo i osiguranje objasnio da je stari obračun članarine bio neodrživ, da su najveće banke, plaćajući na više mesta republičkoj i regionalnim komorama, na ime komorskog doprinosa godišnje izdvajale i do 200.000 evra.

„Maksimalna komorska članarina za banke (koje inače spadaju u kategoriju članica sa najvećim poslovnim prihodom) ubuduće će biti oko 1.500 evra mesečno, što je i do 11 puta manje nego sada“, naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, prosečna članarina osiguravajućih kuća i banaka biće po novom obračunu između četiri i šest puta manja. Čadež je objasnio da će u okviru jedinstvenog komorskog sistema – jedistvene PKS funkcionisati svi 16 regionalnih privrednih komora.

On je rekao da su novi odbori za bankarstvo i osiguranje formirani u postupku usaglašavanja organizacije PKS sa novim Zakonom o privrednim komorama i Statutom PKS.

Čadež je podsetio da je PKS po novom zakonu dužna da da mišljenje prlikom donošenja zakona i drugih propisa, ali i da ih prethodno usaglasi sa svojim članicama.

„PKS, kao asocijacija koja okuplja i zastupa celu privredu, kompanije iz realnog ili finansijskog sektora, najbolje je mesto za sinergiju aktivnosti i dijalog kompanija iz svih poslovnih segmenata“, naveo je Čadež.

To uključuje, istakao je Čadež, identifikovanje potreba privrede za novim bankarskim proizvodima i uslugama osiguranja, promociju finansijskih usluga namenjenih poslovnoj zajednici, kao i udruženi nastup na zajedničkom poslu povećanja izvoza i osvajanja novih tržišta.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *