Krediti u dinarima uskoro JOŠ JEFTINIJI

Krediti u dinarima uskoro JOŠ JEFTINIJI

Kredite u dinarima već je moguće uzeti po kamati od deset odsto godišnje, a bankari najavljuju i niže cenovnike.

Narodna banka Srbije po drugi put je u poslednjih mesec dana odlučila da popusti kaiš i da olakša zaduživanje. Centralna banka je ove nedelje smanjila referentnu kamatu s pet na 4,5 odsto i tako stvorila uslove za jeftinije dinarske kredite. Isti potez guverner je povukao i sredinom septembra kada su banke nezvanično i počele da najavljuju jeftinije zaduživanje u domaćoj valuti.

U pojedinim bankama klijenti već mogu da uzmu dinarski gotovinski kredit sa kamatom od 9,5 odsto. Bankari tvrde da bi cena ovakvih kredita krajem godine mogla da bude još niža, i to za pola procenta, a da bi kamate od oko 10 odsto uskoro mogle da se nađu u ponudi gotovo svih banaka. Tako je sada dinarski kredit od 100.000 dinara jeftiniji za 10.000 dinara nego pre tri godine, odnosno za 5.000 u poređenju sa prošlom godinom.

– Bankari imaju sve više razloga da obaraju kamate u dinarima. NBS je spustila referentnu kamatu sa 10,5 odsto u 2012. na aktuelnih 4,5 odsto. To je oborilo kamate sa 30 odsto na 10 procenata. Očekujemo i dalji pad imajući u vidu nisku inflaciju i stabilan kurs domaće valute – kažu u jednoj banci. Dodaju i da će se Izvršni odbor NBS ponovo sastati 12. novembra i da će tada opet biti reči o eventualnoj promeni referentne kamate. Ekonomista Zoran Grubišić kaže za „Blic“ da NBS jeste napravila prostor za jeftinije dinarske kredite, ali da će o ceni kredita odlučivati banke.

– Sada su one na potezu. Dugo smo imali visoku referentnu kamatu i skupe kredite u dinarama. Sada je centralna banka stvorila uslove za obaranje kamata, pitanje je samo šta će uraditi banke – kaže Grubišić.

Banke, naime, danas imaju veliki problem zbog nenaplativih kredita. Oko sedam odsto građana i 19 odsto preduzetnika kasni u otplati kredita, zbog čega banke trpe gubitke. Zbog toga su, kako priznaju u jednoj banci, bankari prilično oprezni sa obaranjem kamata.

Kamate na zajmove u evrima, koje iznose od devet do 14 odsto godišnje, teoretski bi takođe mogle da skliznu. Razlog je to što je NBS snizila stopu obavezne rezerve na devizna sredstva sa 26 na 20 odsto. Primena ove mere će početi u februaru 2016.

Stambeni krediti u dinarima skupi

Stambenih kredita u dinarima u pojedinim bankama ima, a interesovanja građana nema. Procenjuje se da je dosad dato ne više od pedesetak ovakvih zajmova. Kamata na ovakve kredite je 14 odsto godišnje, dok isti zajam u evrima košta četiri procenta. “Bankama se otvara prostor da spuštaju cenu dinarskih stambenih kredita. Građani se, međutim, i dalje plaše za stabilnost domaće valute”, kažu u jednoj banci.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *