Kreditne kartice izlaze iz mode

Kreditne kartice izlaze iz mode

Kada su strane banke pre desetak godina došle na naše tržište kreditne kartice brzo su postale jedan od popularnijih proizvoda. Ipak, građani su brzo shvatili da je ovo jedan od najskupljih vidova pozajmice na našem tržištu.Od početka ove godine ovaj deo portfolija banaka zna samo za pad. Sa sniženjem referentne kamate NBS stvoreni su  uslovi da i ove stope padnu. Hoće li banke to iskoristiti ostaje da se vidi. Podaci Udruženja banka Srbije, odnosno Kreditnog biroa kažu da smo u ovu godinu ušli sa 1.164.596 izdatih kartica ovog tipa, a prošlog meseca brojka je bila 1.117.684, ili četiri odsto manje. U istom periodu smanjio se i broj korisnika kartica sa 908.640 na 892.646. Ovaj pod propratio je i limit koji su banke odobrile za trošenje sa 85,61 milijarde dinara na 80,61 milijardi, što je 5,8 odsto manje.Ubedljivo najviše smanjila se suma koju su građani iskoristili za razne kupovine – sa 37,54 na 34,98 milijardi dinara, odnosno 6,8 odsto niže. Jedino što je poraslo je kašnjenje u ispunjavanju preuzetih obaveza jer je za devet meseci docnja uvećana sa 16,6 na 18,4 odsto.

Stope za rivolving kredit u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji kreću se od 10 do 15 odsto. Kod nas bi ove stope bile poželjne, ali je pitanje da li ima šanse da se spusto makar na komšijski nivo.

 

– Banke itekako imaju razloga da razmišljaju o snižavanju kamatnih stopa – kaže Vladimir Medan sa Beogradske bankarske akademije. – Pre svega ove godine znanto je snižena referentna kamtna stopa NBS i sada je 4,5 odsto. Pored toga, kurs dinara je stabilan, a oscilacije na kursnoj listi su male.

Izvor: www.dnevnik.rs,

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *