Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja, po riziku smo u grupi sa Hrvatskom i Mađarskom

Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja, po riziku smo u grupi sa Hrvatskom i Mađarskom

Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja, ocenila je bonitetna agencija Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet), koja je u martovskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

U pogledu rizika poslovanja, u regionu smo u istoj grupi sa Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Madjarskom, Makedonijom i Albanijom.

U najnovijem izveštaju ove bonitetne kuće, navodi se da je Narodna banka Srbije (NBS) odgovorila na nisku inflaciju od 1,6 odsto iz decembra 2016, smanjenjem referentne kamatne stope na 4,0 odsto sa 11,25 procenata, koliko je iznosila 2013. godine.

Velika konkurencija, ekspanzija ponude kredita

„Poslovne banke su takođe smanjile kamate. Veća konkurencija izmedju poslovnih banaka dovodi do ublažavanja kriterijuma kreditiranja. Ovi faktori zajedno su generisali ekspanziju ponudjenih kredita privatnom sektoru“, navodi se u saopštenju.

Međutim, pozitivan trend nije konsolidovan i razni faktori mogu sprečiti budući rast kredita, upozorava D&B, uz konstataciju da su banke i dalje opterećene visokim iznosom nenaplativih kredita, koji je u decembru 2016. iznosio 17 odsto od ukupnih kredita.

„NBS je snizila ciljnu inflaciju sa 4,0 odsto plus minus 1,5 odsto na 3,0 procenta uz odstupanja od 1,5 odsto u oba pravca, odgađajući trenutak kada će podići kamatne stope, naročito što i centralne banke širom sveta reaguju na isti način“, navodi D&B i preporučuje izvoznicima da zato i dalje traže potvrđeni dokumentarni akreditiv pre slanja robe srpskim partnerima.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *