Kriza u EU trese banke: Preti pad evra i funte, spremaju se za NAJGORI SCENARIO

Kriza u EU trese banke: Preti pad evra i funte, spremaju se za NAJGORI SCENARIO

Slabe korporativne zarade, bankarska kriza i Bregzit, prisiljavaju banke da se pripreme za najgori scenario u drugoj polovini godine.

Kako CNBC citira jednog finansijskog analitičara, banke se spremaju za “ekonomsku nukleranu zimu”.

– Banke su sada spremne na sve – rekao je izvor u CNBC iz jedne banke.

Nakon što je Velika Britanija glasala da napusti EU, počele su i priče da bi sličan referendum mogao da se održi i u Francuskoj i Holandiji, ali i drugim zemljama.- Tržišta mrze nesigurnost, a dešavanja ove godine su nažalost, stvrila mnogo misterije oko toga šta će se sledeće dogoditi – dodao je izvor, prenosi B 92.

Pale akcije banaka

Akcije najvećih banaka su pale. Dojče banka je izgubila gotovo 45 odsto vrednosti. Kredi svis izgubio je 41 odsto, a Rojal bank of Skotland pao je za 35 odsto u 2016. godini. Neizvesnost i nestabilnost primećena je u svim oblstima privrede od rudarstva do proizvodnje automobila.

Do sada, Bregzit je bio najveća neizvesnot na svetskim finansijskiim tržištima, ali analitičari pozivaju kompanije da nastave sa radom uprkos maglovitoj budućnosti.- Mislim da će u drugoj polovini godine najveća neizvesnost biti Bregzit, ali taj proces će trajati dve ili tri godine, pa će kompanije morati da zasuču rukave i nastave sa radom – rekao je izvor CNBC.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *