Kultura govora bitna tema društva

Kultura govora bitna tema društva

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, posetili su Salon knjiga i promovisali akciju Ministarstva „Negujmo srpski jezik”.

Gradonačelnik Miloš Vučević naglasio je da su ovogodišnji Sajam obrazovanja i Salon knjiga napravili iskorak u odnosu na iste manifestacije prethodnih godina. On je poručio da je podržavanje akcije „Negujmo srpski jezik“, najmanje što je Novi Sad mogao da uradi.

– Nadam se da ćemo biti dostojni da budemo partneri u ovoj sjajnoj akciji, ali i sličnima u narednom periodu – naglasio je Vučević.

– Po celoj Srbiji imamo organizovane stručne seminare za nastavnike i profesore srpskog jezika i književne večeri za decu i odrasle na kojima gostuju naši eminentni pisci, kao i pozorišne predstave. Tom akcijom želimo da pitanje kulture govora, očuvanja i negovanja jezika i pisma bude jedna od bitnih tema našeg društva – kazao je Vukosavljević, napominjući da će se akcija proširiti i na druge zemlje, gde god živi srpska zajednica. On je istakao i da su promoteri akcije naši velikani Emir Kusturica, Nemanja Radulović, Ivana Španović…

Ministar Vukosavljević istakao je značaj titule Evropske prestonice kulture koju će Novi Sad poneti 2021. godine, rekavši da je to prilika za nova investiciona ulaganja, kako domaća, tako i iz Evropske unije. Ministarstvo kulture do kraja 2020. za tu namenu Novom Sadu će pomoći sa 4,7 miliona evra.

Izvor: Dnevnik/V. C.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *