Kulturni turizam dobija na značaju, Srbija ima ponudu

Kulturni turizam dobija na značaju, Srbija ima ponudu

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić posetio je 27. jula 2016. godine arheološko nalazište Viminacijum, za čije je uređenje i opremanje Parka mamuta ministarstvo izdvojilo 4,2 miliona dinara, a za postavljanje pontona na Dunavu kod Kostolca 25 miliona dinara.
Ljajić je rekao da postoji želja da se pravi jedinstvena tematska kulturna ruta i da se Viminacijum uključi u to, kao i sve ono što Srbija ima arheoloških i istorijskih lokaliteta jer je jedna od retkih zemalja koja ima u tom pogledu šta da ponudi.
„Treba reći da kulturni turizam dobija sve više na značaju. Četiri od deset turista izdvaja razloge kulturne ponude dominantne u odluci da budu na određenim mestima i mi tu šansu treba da iskoristimo i u narednom periodu ćemo puno ulagati ne samo u izgradnju ove jedinstvene tematske kulturne rute već i u prezentaciju svega onoga što Srbija ima u istorijskom i kulturnom smislu da ponudi“, rekao je Ljajić.
On je naveo da Viminacijum koji je jedan od 10 najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Evropi godišnje poseti oko 80.000 ljudi, od čega 30 posto stranaca i da smatra da je to još uvek malo i nije u skladu sa značajem koji Viminacijum ima u kulturoškom, istorijskom i arheološkom smislu.
Ljajić je ukazao da će 2018. godine biti održan svetski kongres arheologa i da će tim povodom 1.200 najznačajnijih arheologa sveta biti u Srbiji.
„Do tada treba da uradimo još puno zajedničkih stvari kako bi prikazali Viminacijum u najboljem svetlu u smislu njegovog istorijskog i kulturološkog značaja ne samo za Srbija već i za čitav svet. Imamo puno toga da pokažemo“, rekao je Ljajić.
On je naveo i da je Ministarstvo spremno da pomogne realizaciju takvih projekata i da je prošle i ove godine finansiralo projekte u vrednosti 29 miliona dinara uključujući i projekat pristana nedaleko od Viminacijuma.
„Spremni smo da razgovaramo o finansiranju i drugih projekata kako bi 2018. godinu dočekali što spremniji“, rekao je Ljajć.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *