Kupovina akcija iz fotelje na 36 svetskih berzi

Kupovina akcija iz fotelje na 36 svetskih berzi

Građani i firme koji su zainteresovani da kupuju ili prodaju akcije, na domaćoj ili svetskim berzama, mogu to da učine i onlajn, preko veb aplikacije za e-trgovanje akcijama Komercijalne banke. Komercijalna banka, sa većinskim domaćim kapitalom, još 2009. je pokrenula aplikaciju za trgovanje na domaćoj berzi, a u martu je e-trgovanje prošireno i na strana tržišta.

„Trgujemo samo onako kako je dozvoljeno po našem Zakonu o deviznom poslovanju, a to je akcijama i ETF-ovima”, izjavio je Tanjug u Vladimir Garić, direktor Odeljenja brokersko dilerskih poslova Komercijalne banke, i objasnio da trgovanje obuhvata 35 stranih i Beogradsku berzu. On je objasnio da je aplikacija namenjena fizičkim i pravnim licima, odnosno građanima i firmama, a Komercijalna banka je posrednik u trgovini.

„Svi oni mogu sad i sa plaže da uspostave nalog za trgovanje i da odmah ide status naloga, da prate šta se dešava, da li je realizovan ili ne”, precizirao je on i pohvali se da ta banka jedina u državi ima tu mogućnost. Da biste postali korisnik aplikacije, objašnjava, preduslovi su da imate potpisan ugovor o trgovanju, kao namenske račune otvorene u Komercijalnoj banci, vlasnički račun koji se otvara u Centralnom registru hartija od vrednosti…

„Onda na te namenske račune uplaćujete novac za trgovanje, dobijate naš sertifikat na osnovu kojeg se prijavljujete, i možete uspostaviti nalog u onom iznosu koliko imate pokriće na računu”, naveo je Garić.
Upitan na kolike provizije bi trebalo da računaju zainteresovani za trgovanje, okvirno je pomenuo brokersku proviziju od 0,3 odsto od iznosa transakcije i 0,15 odsto za saldiranje, tu je i provizija Centralnog registra i Beogradske berze po 0,1 odsto, dok za strana tržista mora da se uračuna oko 0,3 odsto od transakcije za Evropu ili 16 evra minimalno, a za SAD u proseku 0,04 po akciji ili minimalno 22 dolara.
Njegov kolega iz banke, direktor Odeljenja za Kastodi poslove, Vladimir Marević, poručuje da je cilj bio da se klijentima omogući brz, jednostavan i siguran pristup tržištu kapitala u Srbiji i inostranstvu u eri digitalizacije, uz niže troškove.„Troškova u startu i nema, oni zavise od realizacije transakcije, imovina klijenata banke je sigurna kao što su sigurni bilo koji depoziti, štedni ili bilo koji”, rekao je on, i poželeo svima koji odluče da trguju, da uvećaju kapital.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *