Kvalitet obrazovanja najvažnija karika

Kvalitet obrazovanja najvažnija karika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević smatra da se moraju menjati sistemska rešenja u toj oblasti, jer, kako kaže, stvorili smo sistem bez sistema,

a kao glavni cilj ističe potrebu da sve bude podređeno kvalitetu obrazovanja.Od Ministarstva se očekuje da bude efikasno, a ruke su nam vezane, kaže ministar i zato trvrdi da se sistemska rešenja moraju menjati. Šarčević je u Somboru i Apatinu razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava Zapadnobačkog upravnog okruga, koje je upoznao sa planiranim zakonskim izmenama.

Ministarstvo je, po njegovim rečima, započelo rad na obuci za direktore i smanjenje opterećenja nastavnih programa. Uz to, optimizuje se mreža škola, kako bi bile u interesu učenika i da se tamo gde školu čine jedan, dva ili četiri učenika otvara pitanje da li je to u najboljem pedagoškom interesu za tu decu. Pri optimizaciji se, takođe, mora voditi računa o državnom, ali i interesu nacionalnih manjina, poručio je ministar.

Predstavnici lokalnih samouprava istakli su spremnost na saradnju, posebno u optimizaciji mreže škola.

Ministar je obišao i OŠ “Bratstvo i jedinstvo” u Somboru kao i Gimnaziju “Nikola Tesla”, Srednju građevinsku i drvoprerađivačku stručnu školu, kao i Tehničku školu sa domom učenika u Apatinu, gde je s direktorima tih ustanova razgovarao o neophodnosti reforme gimnazija i dualnom obrazovanju.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *