Laboratorije garantuju bezbednost uređaja i aparata

Laboratorije garantuju bezbednost uređaja i aparata

Proizvođači pvc stolarije svoje prozore na proveru kvaliteta više ne moraju da šalju u inostranstvo. Baš kao ni proizvođači kablova koji bi da im testiraju izdržljivost u požaru. Sve ove, i mnoge druge provere i kontrole od sad će biti dostupne i u domaćim laboratorijama. Od maja do septembra 11 akreditovanih tela će dobiti novu opremu za ispitivanje kvaliteta vrednu 3,2 miliona evra.

Ugovore o korišćenju opreme su u četvrtak potpisali predstavnici akreditovanih laboratorija, a sredstva je obezbedila Evropska unija. Namenjeno je i dodatnih 1,8 miliona evra za još četiri institucije, ali je postupak u toku. U nabavci je sa pola miliona evra je učestovalo i Ministarstvo privrede.

– Ovim omogućavamo da naša privreda ispuni sve neophodne standarde i da bude konkurentna, da su potrošači zadovoljni kavlitetom i bezbednošću – istako je Jovan Petrović, pomoćnik ministra privrede. – Potrošači treba da kupuju isključivo proizvode sa srpskim znakom usaglašenosti. On garantuje da je ta roba bezbedna i napravljena u skladu sa svim standardima.

Predstavnici ovlašćenih laboratorija objašnjavaju da će naši privrednici sada na raspolaganju imati veći broja analiza.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *