Lanjski novci za 200.000 gazdinstava

Lanjski novci za 200.000 gazdinstava

Prošlogodišnje subvencije za ratarstvo, koje 200.000 gazdinstava čeka mesecima, počeće da se uplaćuju od ovog meseca, zaključno s martom. Ratari dobijaju 6.000 dinara subvencija po hektaru i po 3.000 za gorivo i đubrivo.

Prošle godine ratari su za subvencije prijavili milion i po hektara. Pomoć države zatražilo je i 30.000 gazdinstava više nego prethodne godine. Dok su jedni subvencije dobili, drugi čekaju.

Krajem godine Vlada je odobrila dodatnih deset milijardi dinara za isplatu dugova.

– Svi poljoprivrednici koji nisu dobili podsticaje po osnovu biljne proizvodnje 2015. godine, dobiće ih po redosledu podnošenja u tri isplate: jedna će biti sada već u januaru, druga u februaru i treća u martu – kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

Poljoprivrednici se nadaju da će po isplati zakasnelih subvencija dobiti i one predviđene za ovu godinu.

Asocijacija poljoprivrednika saopštila je da država što pre mora da isplati dug za subvencije jer od toga u velikoj meri zavisi prolećna setva. Asocijacija podseća na to da ratarima nije isplaćeno više od 9,5 milijardi dinara subvencija. S obavezama u stočarstvu, taj dug je znatno veći i svakako mora biti isplaćen u naredna tri meseca.

Dug za subvencije nastao je zbog pogrešnog računa u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako je objasnio predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević, „jedan pomoćnik ministra je napravio veliku grešku u proračunu potrebnog novca jer je mislio kad smanji 100 hektara na 20 da će uštedeti oko sedam milijardi, što je bila nerealna prognoza.

– Onda su ljudi prijavili 30.000 gazdinstava više – objasnio je Rističević. – Ako ste im smanjili površinu, umesto jednog gazdinstva, oni su prijavili dva, tri, četiri.

 

Izvor:Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *