Loši rezultati oborili akcije

Loši rezultati oborili akcije

Celu prošlu trgovačku nedelju domaće tržište akcija beležilo je pad vrednosti, oslabivši na nedeljnom nivou 2,4 odsto, na 619 poena, mereno indeksom Beleks15.

Glavni razlog silaznog trenda jesu korporativne objave kompanija, koje su mahom donele slabije polugodišnje rezultate poslovanja u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan promet u trgovanju iznosio je skromnih 54,5 miiona dinara (0,44 miliona evra).

Najprometnija je bila akcija Komercijalne banke, koja je ostvarila promet od 17,8 miliona dinara, zabeleživši pad na nedeljnom nivou od 7,9 procenata, na 1.400 dinara. Komercijalna je objavila rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su doneli gubitak od 2,6 milijarde dinara u odnosu na dobit od 696,3 miliona dinara u istom periodu lane. Glavni razlog tog minusa su povećani rashodi na ime otpisa i rezervisanja koji su skočili 114 procenata, na 6,2 milijarde dinara, a slični rashodi su bili glavni razlog što je Komercijalna prošlu godinu završila s gubitkom od 6,3 milijarde dinara.

„Naftna industrija Srbije” (NIS) oporavila se ove sedmice pola procenta, na 584 dinara, uz promet od 7,2 miliona dinara, pre svega usled rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu. Posle dužeg perioda, solidan promet od 4,3 miliona dinara registrovalo je „Dunav osiguranje”, koje je blago poraslo, na 900 dinara, uz realizaciju od 4,3 miliona dinara. Država poseduje 94 odsto vlasništva u toj najvećoj osiguravajućoj kući na tržištu, koja po poslednjoj ceni vredi 3,8 milijarde dinara (30,8 miliona evra).

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *