Lovišta u Srbiji među boljima u Evropi

Lovišta u Srbiji među boljima u Evropi

– Duga tradicija održavanja Međunarodnih sajmova „Lorist” ukazuje na njihovu važnost za lovni i ribolovni turizam, ali i druge privredne oblasti, a u prilog tome govori i činjenica da na ovoj manifestaciji nastupa više od 300 izlagača iz zemlje i Evrope – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvarajući na Novosadskom sajmu Međunarodne sajmove „Lorist”.

– Površine kojima gazduju lovačka udruženja izuzetno su veliki potencijal za privredu i turizam, ali i ukupni razvoj naše zemlje. Od ravničarskih predela Vojvodine do planinskih oblasti s netaknutom prirodom, kao stvorenih za lov i ribolov, lovišta u Srbiji su među boljima u Evropi, što potvrđuje i dolazak lovaca iz celog sveta.

Oblast lovstva i lovnog turizma moramo da vratimo tamo gde im je mesto i gde su nekada bili, a najbolji način za to je da zajedno radimo na održivom razvoju lovstva, poboljšanju kvaliteta divljači u staništima, kvalitetnoj i osmišljenoj strategiji i pametnoj politici. Imajući u vidu prirodne resurse, naša zemlja u ovom segmentu može postati lider u regionu. Zbog toga je zadatak Pokrajinske vlade, u saradnji sa svim nivoima vlasti, kontinuirano stvaranje uslova za postizanje tih ciljeva.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je rekao da na ovogodišnjem „Loristu” nastupa oko 300 izlagača, što je 20 odsto više nego lane.
– Značajna je stvar i to što je od ukupnog broja izlagača oko 30 odsto prvi put na ovoj sajamskoj priredbi, što svedoči o tome da vraćamo stari sjaj „Loristu” – rekao je Cvetković.

Otvaranjem „Lorista”, na kojem nastupaju izlagači iz oblasti lova, ribolova, sprota, ekologije i hortikulture, započela je prva jesenja manifestacija na Novosadskom sajmu. Danas će biti otvoren Sajam konjarstva i sersana.

Na sajmovima će biti izloženo sve potrebno za lov, ribolov, sport, biće održano niz tematskih izložbi i stručnih skupova iz svih oblasti izlaganja, sportskih takmičenja, biće uručena priznanja najboljim izlagačima…

Zemlja-partner Sajma turizma, Crna Gora, predstaviće svoju celokupnu turističku ponudu uz slogan „Sve što ti srce poželi”, a svoju turističku ponudu, destinacije i aranžamane za predstojeću zimsku sezonu i novogodišnje praznike predstaviće i ostali izlagači na Sajmu turizma. U okviru Sajma konjarstva i sersana nastupiće odgajivači, ergele, konjički klubovi i udruženja iz zemlje i inostranstva, a biće održana i sportska takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su do 2. oktobra od 10 do 19 časova. Ulaznica košta 300 dinara, a za kolektivne posete 200. Porodični dan, kada  Sajam kupovinom jedne ulaznice mogu posetiti porodice s decom do 16 godina je 1. oktobar, a 30. septembra i 2. oktobra učenici osnovnih škola, uz đačku knjižicu, ulaz na Novosadski sajam neće plaćati.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *