„MAKSI“ PRIMIO NAJVIŠE ĐAKA Kreće dualno obrazovanje u trgovini

„MAKSI“ PRIMIO NAJVIŠE ĐAKA Kreće dualno obrazovanje u trgovini

Dva odeljenja srednje Trgovačke škole iz Beograda od danas kreću u program dualnog sistema obrazovanja koji se realizuje u Maksi supermarketima. U naredne tri godine, 55 đaka ove škole imaće priliku da na radnom mestu uče od najboljih trgovaca – instruktora.

To je, za sada, najveći broj đaka koje je jedna kompanija u Srbiji primila na obuku u okviru dualnog obrazovanja. Ugovore o izvođenju praktične nastave đacima su svečano uručili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, i potpredsednica Delez Srbija za ljudske resurse, Sanja Jevđenijević.

Kompanija Delez Srbija, vlasnik Maksi supermarketa, obezbedila je za đake najbolje mentore u oblasti trgovine robe široke potrošnje, kao i mesečnu nadoknadu u iznosu od pet hiljada dinara tokom trajanja nastave. Tim povodom potpredsednica Deleza je istakla opredeljenost ove kompanije da kontinuirano ulaže u mlade kadrove i njihov profesionalni razvoj.

– Delez poseduje jedan od najrazvijenih sistema za edukaciju i obuku zaposlenih na tržištu u Srbiji. Kao društveno odgovorna kompanija spremni smo da domaćem obrazovnom sistemu stavimo na raspolaganje veliko iskustvo i znanje stečeno na međunarodnim tržištima. Posebnu brigu posvećujemo ulaganju u mlade i razvoju njihove karijere, veoma smo ponosni na činjenicu da u proseku, godišnje, oko 350 kolega napreduje u našoj kompaniji. To znači, da kod nas, svakog dana, barem jedan kolega ili koleginica napreduje– izjavila je Sanja Jevđenijević, potpredsednica Delez Srbija.

Ovim povodom Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je da je današnji događaj najbolja prilika za obrazovanje mladih, da se na praktičnom primeru pokažu sve prednosti ovog sistema koji se uvodi u Srbiji.

– To je najbolja veza privrede i obrazovanja i uspešan model saradnje razih sektora, akademske zajednice, nivoa vlasti i privrede i, na dobrobit mladima, način da lakše dođu do posla. Sektor trgovine daje podsticaj ovom procesu i ovo je najveći broj koji jedna kompanija potpisuje sa nekom školom – naglasio je ministar Ljajić.

Privredna komora Srbije inicirala je uvodjenje dualnog sistema u našoj zemlji. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da dualno obrazovanje put koji vodi mlade do zaposlenja.

– Današnjom dodelom ugovora počinje najvažnija faza projekta koji sprovodi Privredna komora Srbije, uz austrijsku podršku i u saradnji sa privredom, nadležnim ministarstvom i školama. Zahvaljujući tom partnerstvu đaci će se, po dualnom modelu, pripremati za poslove trgovca, zanimanja za kojima su potrebe iskazale same kompanije. Tako će svih 120 učenika prvog razreda Trgovačke škole u Beogradu, osim u školskim klupama, neophodna znanja i veštine sticati u Maxi supermarketima, kao i u drugim trgovačkim firmama – izjavio je predsednik PKS.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *