Male firme u fokusu EBRD i Vlade Srbije

Male firme u fokusu EBRD i Vlade Srbije

Delegacije EBRD-a iz Londona posetila je danas dve manje kompanije u Srbiji, koje su, koristeći pomoć te banke, uspele da unaprede poslovanje, a direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg rekao je tom prilikom da će u njihovom fokusu i Vlade Srbije u narednom periodu biti male firme.

Berg je, u izjavi Tanjugu, istakao da poseta malim firmama u Srbiji prati posetu predsednika EBRD Sume Čakrabartija Srbiji.

– Čakrabarti i premijer Aleksandar Vučić složili su se na sastanku da bi u fokusu trebalo da bude mali biznis, što se slaže i sa strategijom vlade da, kroz razvoj malih firmi, promoviše nove poslove i rast, ali i sa strategijom banke da podrži taj sektor – rekao je on.

Berg je naveo da je na sastanku bilo reči i o tome da se poveća program savetovanja i kreditiranja, linija za energetsku efikasnost, žene u biznisu, konkurentnost, da se to učini u saradnji sa vladom i donatorima. Berg je rekao da EBRD pomaže oko 100 kompanija godišnje i to kroz tehničku pomoć, zajedničko finansiranje…

EBRD je danas, izmedju ostalih, obišao kompaniju Artinvest, koja se 22 godine bavi distribucijom repromaterijala za proizvodnju namešaja i radi na opremanju objekata. Vlasnik Artinvesta iz Stare Pazove Milan Habek, objašnjava da firma radi sa proizvodjačima iz Austrije i Italije, a akcenat je u poslednje vreme na proizvodnji.

– Tu nam je bila potrebna pomoć stručnih lica. Pre dve godine stupili smo u kontakt sa EBRD, koji nam je pomogao najpre kod softverskih rešenja, pa onda i da implementiramo softver za izveštaje. Sada dobijamo izveštaje koji su potrebni za odlučivanje, da vidimo gde škripi, gde treba poboljšati same tokove menadžmeta – rekao je Habek.

To je bio prvi korak, a drugi korak je bio da se osmisli najefektivnija proizvodnja.

– Mogu da preporučim ostalima saradnju sa EBRD. Omogućili su da budemo tu gde smo danas – rekao je on.

Bojana Vukosavljević principal menadžer za program Saveta za mala preduzeća EBRD-a objašnjava da u okviru svog poslovanja EBRD ima i neprofitni deo koji se finansira od strane donatora, a to je program Saveti za mala preduzeća.

– Od kad poslujemo u Srbiji, od 2001.godine pomogli smo preduzeća sa 18,5 miliona evra donatorskih sredstava. Ono što želimo programom jeste da sektor malih i srednjih firmi unapredimo i podignemo na viši nivo tako da se firme odvaže i investiraju u svoje poslovanje. Takođe i da, pre nego što uđu u investiciju, unaprde i osnaže svoje unutrašnje poslovanje – objasnila je.

Programi iz oblasti strategije, marketinga, unapređenja sistema kvalteta, ljudskih resursa, sve što je MPS potrebno da ide napred i osnaži, EBRD, kako je kazala, može da podrži.

– Tu pomoć pružaju domaći ili strani savetnici. Sve zavisi od veličine firme i potrebe. Ovde, u Artinvestu, procenili smo da je potrebna prvo pomoć domaćih savetnika, a potom i međunarodnih konsultanata – navela je Vukosavljević.

Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *