Malešev: Mali poljoprivrednici će nestati

Malešev: Mali poljoprivrednici će nestati

Predsednik udruženja poljoprivrednika Klub 100P plus Vojislav Malešev ocenio je da sve vodi ka tome da će mali poljoprivrednici veoma brzo nestati sa poljoprivredne scene u Srbiji.

“Zemlja se daje velikim kompanijama, a poljoprivrednicima se ukidaju subvencije, odnosno direktna davanja. Na sve to, cene naših proizvoda su na višegodišnjem, možda i decenijskom minimumu, rekao je Malešev za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je ocenio da je jasno da se zemljišna politika kroji po meri pojedinaca.

Stručnjak za poljoprivredu Đorđe Bugarin smatra da su poljoprivrednici u drugom planu, a u prvom planu državne politike je izdavanje zemljišta u dugoročni zakup nemačkoj kompaniji Tenis.

Prema njegovim rečima, i najveći domaći biznismeni pojaviće se kao investitori, odnosno zakupci državnog zemljišta na dug rok, pa će umnogome povećati površine kojima već gazduju.

“Zahvaljujući zakonu koji je država donela, imamo i u Vojvodini selo kao još gori socijalni slučaj nego što je bilo”, rekao je Bugarin.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski kazala je da su farmeri protiv prodaje državne zemlje.

“Zemlja nije moja, ona treba i mojoj deci i niko od nas nema pravo da je proda. Može da upravlja njom, da je iznajmljuje, a mi smo dobri podstanari i vodimo računa o tom resursu. Zašto kvariti nešto što dobro funkcioniše”, upitala je Bugarski.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *