MALO SRPSKO TRŽIŠTE: Broj banaka će se smanjiti

MALO SRPSKO TRŽIŠTE: Broj banaka će se smanjiti

Proces smanjivanja bankarskog sistema u Srbiji već je počeo i ubrzaće se, a konsolidacija tog sistema biće okončana za tri do četiri godine, kaže profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić. U srpskom bankarskom sistemu koji je, prema ocenama većine ekonomista, preveliki za tržište od oko sedam miliiona stanovnika i postojeći privredni sistem, promene su već počele.

Neke banke su napustile Srbiju, neke će se spajati u okviru grupe ili u Srbiji, sledeći svoj interes i naravno uslove Narodne banke i evrpske standarde, Bazel standarde, u vidu kapitalne adekvatnosti.

U izjavi za Infobiz, Grubišić navodi da se promene događaju pod pritiskom tržišta, ukrupnjavanje je globalni trend, pa to neće zaobići ni Srbiju. To će doneti i smanjenje broja radnih mesta u bankarskom sistemu, kaže Grubišić i očekuje da će mnogi koji su radili u toj oblasti, morati da se prekvalifikuju.

„Što se tiče kreditne aktivnosti, koja je i osnovna delatnost banaka, ona opada, posebno kada je reč o kreditima za građane. U prethodnoj godini građani su uzeli oko 3.000 kredita i nema tendencije da će se taj trend preokrenuti nabolje“, kaže Grubišić.

On objašnjava da je taj sektor bio „prenapumpan“ u određenom trenutku i da će sada banke morati više da se usmere na privredu.

Na pitanje koji su motivi za dolazak turske Halkbanke i Mirabanke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na jedno prezasićeno bankarsko tržište, poput srpskog, Grubišić kaže da oni ne planiraju da prave konkurenciju u poslovima sa stanovništvom, kod kreditnih proizvoda.

Prema njegovoj oceni, njihov motiv je da prate partnere i svoje kompanije i investitore, koji planiraju poslovne poduhvate i projekte u Srbiji i regionu, koji su već najavljeni i iz Turske i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

*Izvor: N1

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *