Masterkard: Karticom najviše plaćaju hranu, a onlajn – račun

Masterkard: Karticom najviše plaćaju hranu, a onlajn – račun

Građani Srbije sve više plaćaju elektronskim putem, i to mahom račune, a platnim karticama, koje su takođe sve popularnije, najviše plaćaju hranu, pokazalo je istraživanje Masterkarda i IPSOS-a.

BEOGRAD – Građani Srbije sve više plaćaju elektronskim putem, i to mahom račune, a platnim karticama, koje su takođe sve popularnije, najviše plaćaju hranu, pokazalo je istraživanje Masterkarda i IPSOS-a.

Platne kartice se, prema tom istraživanju, koriste više puta nedeljno i to najčešće za kupovinu hrane – 75 odsto, a primera radi, na benzinskim stanicama 48 odsto. Istraživanje je pokazalo da se platne kartice dosta koriste i na bankomatima, 67 odsto. Prema tom istraživanju, najčešće se koriste debitne kartice, dok se kreditne kartice koriste najviše za kupovinu odeće, 51 odsto, i plaćanje usluga u vezi sa putovanjima, 13 odsto.

Onlajn plaćanje je popularno u Srbiji, a kako je rečeno na konferenciji za novinare Masterkarda, njajčešće je korišćen e-banking, 38 odsto, dok se internet koristi u 33 odsto slučaja, kreditne kartice 29 odsto,a debitne  26 odsto.

Direktor Masterkarda u Srbiji Artur Turemka rekao je Tanjugu da se u Srbiji preko interneta najviše plaćaju računi, te kupovina karata za kulturna i sportska dešavanja, pokloni i odeća. Direktorka prodaje Masterkarda za Srbiju, Crnu Goru i BiH jelena Ristić rekla je da je pre četiri godine samo 15 odsto korisnika platnih kartica koristilo prednosti i povoljnosti onlajn kupovine, a danas je to 40 odsto.

Prema njenim rečima, korisnici su veoma zainteresovani i za mogućnost plaćanja karticama gradskog prevoza, robe na kioscima, taksi usluga.

U Srbiji je, kako je navela, sve popularnije i plaćanje mobilnim uređajima i to se najčešće koristi za račune.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *