Memorandum o saradnji Srbije i Kuvajta oblasti nafte i gasa

Memorandum o saradnji Srbije i Kuvajta oblasti nafte i gasa

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo da ovo treba da bude početak uspešne saradnje dve države na najvišem nivou, a prvenstveno stručnjaka iz te oblasti.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i zamenik ministra spoljnih poslova Kuvajta Haled Sulejman Al – Džarala, potpisali su 3. jula 2017. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede Srbije i Kuvajta.

Antić je rekao da je Srbija spremna da uči i razmenjuje iskustva sa Kuvajtom, koji ima ogromne rezerve nafte i doda da će saradnja dve zemlje biti unapređena.

Činjenica da Srbija nema dovoljno nafte što je obavezuje je da ono što ima još više poštuje i koristi na najkvalitetniji mogući način, naveo je on.

Potpisivanje Memoranduma treba da bude početak uspešne saradnje dve države na najvišem nivou, a prvenstveno stručnjaka iz te oblasti, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Antić je naglasio da je potrebno u potencijalne projekte uključiti zajedničku Mešovitu komisiju za ekonomsku saradnju, kako bi znanje i iskustvo bilo iskorišćeno na najefikasniji mogući način. 

Al – Džarala je prilikom potpisivanja rekao da ova komisija predstavlja važan mehanizam da se u potpunosti iskoriste potencijali bilateralnih odnosa dve zemlje.

„Trebalo bi da nastojimo da sastanci Komisija budu redovni, a kod nas postoje postoje volja i odlučnost da se saradnja dve države intenzivira, što je pokazano upravo ovom posetom Srbiji“, rekao je zamenik ministra spoljhnih poslova Kuvajta.

Na sastanku je obostrano konstatovano da osim oblasti naftne privrede, postoji niz otvorenih mogućnosti za saradnju, uzimajući u obzir da su srpske firme ranije učestvovale u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata u Kuvajtu. 

Srpski ministar predložio je da, ukoliko se sledeće zasedanje Mešovite komisije održi u Kuvajtu, taj događaj treba iskoristiti za organizaciju poslovnog foruma, kako bi se tamošnjoj javnosti predstavila šira lepeza potencijala Srbije. 

Sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovali su i ambasador Kuvajta u Beogradu – Jusef Abdul Samad, kao i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Stevanović.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *