Međugodišnji skok industrijske proizvodnje 11,7 odsto

Međugodišnji skok industrijske proizvodnje 11,7 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila je međugodišnji rast od 11,7 odsto u novembru ove godine, čemu je najveći doprinos dao sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija sa skokom od 31,8 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda sa statistiku.

Prema istom izvoru, industrijska proizvodnja je u novembru 2015. godine veća za 16,6 procenata u odnosu na prošlogodišnji prosek, dok je za 11 meseci ove godine veća za 7,9 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Pored sektora snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, veliki rast je zabeležen i u rudarstvu, za 23,3 procenta, i u prerađivačkoj industriji – 5,8 odsto.

U novembru 2015. godine je, u poređenju sa istim lanjskim mesecom, zabeležen rast proizvodnje energije (27,9 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (10,5), trajnih proizvoda za široku potrošnju (5,0) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (2,8), dok je pad zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (1,5 odsto).

Na mesečnom niuvou, u novembru je, prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja porasla 2,2 odsto, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 1,5 procenata.

U odnosu na prosek iz 2014. godine, desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar pokazuje za industriju ukupno rast od 9,9 procenata, a za prerađivačku industriju od 5,7 odsto, navodi se u saopštenju RZS.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *