Milioneri bez ijednog radnika

Milioneri bez ijednog radnika

Lane 24 firme koje nemaju zaposlene imale oko 4,4 miliona evra prihoda. Prednjače trgovina strujom i nekretninama.

Broj zaposlenih ih svrstava među najmanje firme, ali na prihodima bi im pozavidele mnogo veće kompanije. Od 27.617 privrednih društava koja ne upošljavaju nijednog radnika, njih 24 su lane imale prihode veće od 4,4 miliona evra. Među njima prednjače energetičari, pošto se čak sedam firmi bavi prodajom struje i za godinu dana su obrnuli 27,5 milijardi dinara, što je skoro 230 miliona evra. I pored milionskih prihoda i nepostojeće radne snage nisu sve ove kompanije upisale dobitak na kraju godine – u „minusu“ ih je bilo pet, a među najprofitabilnijim su ispale one koje se bave razradom građevinskih projekata i istraživači nafte i gasa.

Najveći profit imao je „Blu centar“ iz Beograda. Firma registrovana za razradu građevinskih projekata zaradila je lane 861 milion dinara.

– Nije neobično da neka kompanija izdvoji preduzeće koje će se baviti projektovanjem ili konsaltingom. I za te poslove ne mora da angažuje stalno zaposlenog već stručnjake po ugovoru i uredno plaća poreze – objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. – Sličan princip je i kod preduzeća koja se bave izdavanjem sopstevnog ili upravljanjem poslovnim prostorom. To je dobar način da investitori vide koliko samo izdavanje kvadrata donosi novca. Te kompanije, s druge strane, izdvajaju i firme za održavanje poslovnog prostora ili firme koje se bave marketingom poslovnog prostora. To je sve u redu i sve po zakonu.

Zato su na listi malih firmi sa velikiim poslovnim prihodima i „Ušće tauer“ i „Ušće šoping centar“. Prva, ona koja se bavi izdavanjem poslovnog prostora u Ušće kuli, godinu je završila u „minusu“ teškom 183,6 miliona dinara. Izdavanje šoping prostora je donelo profit od skoro 695 miliona dinara. Čak sedam „malih milionera“ posluje sa nekretninama. Pored „Ušća“, tu su „Immo Sava siti“, „Atlas centar“ dve agencije za nekretnine „Eurosalon ist“ i „Eurosalon lend“…

Firme bez radnika, s druge strane, prave i značajne gubitke. Podaci iz finansijskih izvešataja pokazuju da su u „minusu“ od 28 milijardi dinara. Pet milijardi je gubitak firmi sa jednim zpaoslenim.

Sve ih je više

Firmi bez zaposlenih sve je više. Lane ih je bilo 27.617, što je 562 više nego u 2013. godini. Sve one raspolažu imovinom vrednom 550 milijardi dinara i prihodovali su 192 milijarde dinara, što je za 50 milijardi dinara više nego u 2013. Oni koji su poslovali pozitivno, profitirali su za 26 milijardi dinara. Gubitaši su upisali „manjak“ od 54,2 milijarde dinara.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *