Miloš Nenezić novi „šef“ Poslodavaca

Miloš Nenezić novi „šef“ Poslodavaca

Za novog predsednika Unije poslodavaca Srbije je izabran Miloš Nenezić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika predsednika. Nenezić će na toj poziciji zameniti dugogodišnjeg predsednika UPS Nebojšu Atanackovića.

Nenezić je izabrala Skupština Unije na kojoj su sumirani godišnji rezultati, a Atanacković kaže da mesto ustupa svom kolegi, ocenivši da je odlazeća godina za Udruženje bila možda najuspešnija u njenoj 23 godine dugoj istoriji postojanja.

Učestvovanjem u desetak različitih programa i u oko 20 radnih grupa smo uspeli da istaknemo svoju društvenu funkciju. Posledica toga je dogovor sa sindikatima da se prihvati njihov predlog povećanja minimalne cene rada, a s druge strane, ispunjeno je obećanje ministra finansija da to neće da poveća naše troškove kroz povećanje prihoda budžeta, objašnjava Atanacković najznačajniji ovogodišnji rezultat rada Unije.

Podsetio je, naime, da je umesto 11.700 dinara neoporezivog dela plata, prihvaćeno da to bude 15.000 dinara, što će prema njegovoj oceni, da košta budžet Srbije ali neće dodatno košta poslodavce.

On kaže da Unija nastavlja sa novim predsednikom da radi na realizaciji zacrtanih projekata i ističe kao jedan od rezultata, dogovorene olakšice pri zapošljavanju novozaposlenih koje su donete, napominje, na insistiranje Udruženja.

Atanacković, međutim kaže, da se najavljeno povećanje plata u državnom sektoru ne može očekivati i kod privatnika, svakako ne u skorijem periodu.

Prema njegovim rečima, trenutno nijie moguće da prosečna plata u „realnom“ sektoru dostigne prosek u državi.

Povećanje plata i penzija je rezultat boljih rezultata u budžetu, ali to neće uticati na realni sektor, odnosno, kod privatnika. Realni sektor može da podeli samo ono što je višak. Nema uslova trenutno za takvo povećanje, a možemo da se nadamo da će ta situacija u narednim godinama biti bolja, kaže Atanacković.

Skupština je razmatrala nastavak rada ovog Udruženja na projektu „Konkurentnost i zapošljavanje“, a čiji je krajnji cilj, napominje „bivši šef“ Poslodavaca, povećanje broja zaposlenih kroz investiranje u nove tehnološke procese i poboljšanje uslova za rad.

Projekat „Konkurentnost i zapošljavanje“ se finansira kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj u Srbiji, a sprovode ga tri ministarstva – privrede, prosvete i rada.

U narednom periodu plan je da se održi dvadesetak predstavljanja ovog projekta, iz sektora prehrambene industrije, mašina i opreme, gume i plastike kao i drveta i nameštaja, za koje se veruje da imaju najbrži potencijal za razvoj privrede u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *