Ministarka poljoprivrede: Štednja nije mogla da zaobiđe agrar, ali je minimalna

Ministarka poljoprivrede: Štednja nije mogla da zaobiđe agrar, ali je minimalna

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da u kontekstu sveobuhvatnih mera štednje, agrar nije mogao biti zaobiđen, ali je uslovno rečeno, najbolje prošao, imajući u vidu velike rezove u svim sektorima.

„Za poljoprivredu je ova vlada imala najviše sluha i ovo je neki minimum smanjenja…Mi smo zadržali mogućnost da subvencionišemo 95 odsto dosadašnjih korisnika subvencija“, kazala je Bogosavljević Bošković gostujući na RTV Vojvodina.

U ovoj godini će biti subvencionisana gazdinstva sa posedima do 20 hektara umesto dosadašnje gornje granice do 100 hektara, a ministarka je objasnila da je takva odluka doneta jer su analize pokazale da značajna uložena sredstva u ratarstvo nisu donela očekivane efekte na stočarsku proizvodnju.

Bogosavljević Bošković je istakla da je i preostalih pet odsto ranijih korisnika subvencija itekako važno, i da će imati na raspolaganju druge mere podrške kao što su sredstva iz pretpristupnih fondova i povoljni krediti.

Kada je reč o premijama za mleko, ministarka je rekla da će one i u ovoj godini biti isplaćivane kao i do sada, u iznosu od sedam dinara po litru, mada je primetila je, reč o kratkoročnoj pomoći proizvođačima.

Duži niz godina u Srbiji se beleži trend smanjenja broja krava, koji bi, ako bi se nastavio, mogao da ugrozi našu proizvodnju mleka, pa bi možda bilo delotvornije premije zameniti plaćanjem po grlu, navela je Bogosavljević Bošković.

Ona je međutim naglasila, da je reč o osetljivom sektoru, pa neće biti naglih odluka o promenama u subvencionisanju.

Izvor: Večernje Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *