Ministarstvo finansija: Novi pravilnik o obračunu PDV može da se menja, ako su predlozi dobri

Ministarstvo finansija: Novi pravilnik o obračunu PDV može da se menja, ako su predlozi dobri

Novi pravilnik za obračun PDV-a, koji će sledeće godine početi da se primenjuje, privredu i knjigovođe mogao bi da košta ukupno između 100 i 200 miliona evra. Knjigovođe upozoravaju da je nova mera Ministarstva finansija „čista birokratija, bez velike svrhe i koristi“, dok iz Ministarstva kažu da je moguća i promena pravilnika, ukoliko se pokaže da neki predlog ne doprinosi smanjenju sive ekonomije.

Ovakva evidencije ovog poreza, čija primena počinje od 1. janura sledeće godine, od knjigovođa zahteva da zajedno sa poreskom prijavom PDV -a svaki put dostavljaju znatno obimniju evidenciju u odnosu na dosadašnju, kao i novi obrazac sa 13 tabela i 155 stavki. Knjigovođe će morati detaljno da opisuju svaki prodati artikl, što uključuje naziv, vrstu, model ili tip proizvoda.

Knjigovođe će poskupeti usluge

– Ministartsvo finansija je imalo dobru nameru sa ovom novinom kako bi smanjili sivu ekonomiju i bolju naplatu PDV. Ali, ovako se ništa ne postiže. Unosićemo paralelno duple podatke, koji su već bili evidentirani u poslovnoj dokumentaciji i dostupni su poreskoj kontroli. Ubuduće ćemo uz svaku PDV prijavu morati da popunjavamo i prateću tabelu sa 155 stavki. Poprilično besmislen posao, a u praksi ćemo videti kako će to knjigovođe raditi – objašnjava Predrag Petrović iz Saveza računovođa i revozora Srbije.

On kao primer navodi da se može očekivati da knjigovođe prilikom unosa toliko podataka nešto i otaljaju, ne urade dobro, pa će na kraju privreda imati troškove zbog toga. Prema mišljenju stručne javnosti ceo posao može koštati i privredu, ali i knjigovođe oko 100 do 200 miliona evra, jer će morati da se nabavljaju specijalni softveri za unos ovih podataka. Knjigovođe će u tom slučaju najverovatnije povećati cenu svojih usluga.

Ministarstvo: Pravilnik je podložan promeni

U Ministarstvu finansija za “Blic” kažu da se trenutno razmatraju predlozi koji se odnose na Pravilnik.

– U kratkom vremenskom periodu odlučićemo koji će se predlozi prihvatiti, ukoliko ne odstupaju od osnovnog cilja Pravilnika. Predlozi koji ne doprinose uspostavljanju adekvatnih mehanizama države u borbi protiv sive ekonomije, kao jednog od osnovnih ciljeva Vlade, ne mogu biti prihvaćeni – najavljuju iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu napominju da su, „imajući u vidu da novine u poreskim propisima dovode do reakcija stručne javnosti“, pravilnik doneli tri meseca pre početka njegove primene. Napominju i da će se pregled obračuna PDV podnositi tek uz poresku prijavu za prvi poreski period 2017. godine. To znači – do 15. februara, za obveznike PDV za koje je poreski period kalendarski mesec do 15. februara, odnosno do 15. aprila za obveznike PDV za koje je poreski period kalendarsko tromesečje.

U Ministarstvu dodaju da je nova evidencija PDV „suštinski predstavlja raščlanjavanje podataka za koje i sada postoji obaveza vođenja evidencije“.

– Formalizovanje obrasca pregleda obračuna PDV, za koji i trenutno postoji obaveza sačinjavanja, predstavlja potrebu da se i taj dokument unificira na nivou svih obveznika PDV, s obzirom na to da će se elektronskim putem podnositi uz poresku prijavu PDV. Podaci koji se unose u ovaj obrazac predstavljaju podatke obezbeđene u evidenciji o PDV – kažu u MInistarstvu finansija i dodaju da će se na ovaj način unaprediti kontrola, efikasnost, kao i naplata poreza.

Ređa kontrola redovnih platiša

Pozitivni efekti ovog pravilnika odraziće se i na one obveznike PDV koji poštuju propise i koji svojim poslovanjem ne ugrožavaju poreske prihode.

– Oni će biti adekvatno svrstani u grupu onih koji će ređe biti predmet kontrole i kod kojih će se kontrola završavati u kraćem vremenskom roku – tvrde u Ministarstvu finansija.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *