Ministarstvo građevine i Koridori odgovorili ministru Vujoviću

Ministarstvo građevine i Koridori odgovorili ministru Vujoviću

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i javno preduzeće Koridori Srbije reagovali su na izjavu ministra finansija Dušana Vujovića da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci, što znači da je podbacila sa planom, a da odgovor na pitanje zašto smo podbacili treba uputiti preduzećima Koridori Srbije i Putevi Srbije.

Put koji je započet, a nije završen, naglasio je Vujović, ne daje nikakve ekonomske rezultate, već daje pozitivne ekonomske efekte samo u meri u kojoj je građevinska operativa angažovana i podiže zaposlenost i plate i potrošnju materijala.

Na 30 projekata čiju realizaciju kontroliše Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, do 15. juna povučeno je oko 51 odsto planiranih sredstava, a u narednim mesecima očekuje se još bolji rezultat, jer je građevinska sezona u punom jeku, saopštilo je to Ministarstvo.

„Imajući u vidu da tokom zime nema radova, pa samim tim ni trošenja budžeta za kapitalne investicije, realizacija rashoda za kapitalne investicije ne može se sagledati na osnovu podataka za nekoliko meseci, već se mora posmatrati na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju.

Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je, kako se navodi, na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projekima koji se finansiraju iz kredita. 

„Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata“ dodaje Ministarstvo.

Koridori Srbije saopštili su da slabije povlačenje sredstava (za investicije) u prvom kvartalu može vrlo lako da se objasni – pre svega uslovima na gradilištu i vrstama projekata koji se izvode. 

Iz Koridora Srbije poručuju da je u prva dva meseca ove godine teško bilo očekivati od izvođača da ispune planove u izvođenju radova obzirom na vremenske uslove koji su u tom periodu bili u Srbiji. 

„Trošenje kapitalnih investicija ne može se gledati na par meseci već na godišnjem nivou, samim tim dok je zimski period nema ni obavljanja građevinskih radova, pa nema ni trošenja“, ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da Koridori, kao društveno odgovorno državno preduzeće, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama izuzetno vode računa o strateškim projektima koji su im povereni od strane Vlade Republike Srbije. 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *