MINISTARSTVO PROSVETE PROGNOZA IZ DAVOSA: Srbija nova superzvezda obrazovanja!

MINISTARSTVO PROSVETE PROGNOZA IZ DAVOSA: Srbija nova superzvezda obrazovanja!

BEOGRAD – Srbija se na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati „superzvezde“ svetskog obrazovanja.

U tekstu na sajtu Foruma, ista prognoza data je za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete. S tačke gledišta visokog obrazovanja, ove zemlje čine grupu TACTICS i, procenjuje se, mogle bi da prevaziđu zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), kaže se u tekstu.

Ova prognoza zasniva se pre svega na činjenici da je reč o zemljama koje, iako imaju BDP manji od 15 miliona dolara, imaju bar polovinu mladog stanovništva uključenu u visoko obrazovanje.

Istovremeno, od 2004. do 2010. godine učešće tog stanovništva u obrazovanju u ovim zemljama je poraslo za pet ili više odsto.

Još jedan razlog za ovu prognozu je i činjenica da je broj objavljenih naučnih istraživanja u ovim zemljama porastao za više od 3.000 godišnje, a svaka od ovih zemalja ima bar jedan univerzitet na listi najboljih univerziteta foruma.  Na osnovu svih podataka Svetski ekonomski forum konstatuje da u Srbiji i ostalim zemljama na listi, raste univerzitetska zajednica i da, istovremeno, ima više šansi da se širi.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *