Minusi i kartice dobar mamac za lakoverne

Minusi i kartice dobar mamac za lakoverne

Većina finansijskih kuća je povećala sume za korišćenje dozvoljenih minusa. Uobičajeno je bilo da banke odobravaju prekoračenje po tekućem računu u visni jedne plate a za kartice do dve. Međutim, jesenas su limiti naglo povećani: banke svojim klijentima omogućavaju da u minus odu i do tri plate, a za kartice je dozvoljeno i pet mesečnih ličnih primanja. Tu velikodušnost treba primiti s rezervom. Rivolving krediti vezani za kartice i pozajmice po tekućem računu spadaju u najskuplje na našem tržištu. Zato oni kojima je potreban novac, bilo za praznovanje, bilo za nešto drugo, treba da podignu redovan dinarski kredit. Troškovi će tako biti znatno niži.

O tome šta čeka one koji se zaduže preko kartica i prekoračenja po računu najbolje govore kamate: kod te dve vrste pozajmica stope su kod većine banaka od 22 do 26 odsto. Istovremeno, dinarske kredite banke odobravaju uz kamatu između 11 i 13 odsto najčešće, što je upola jeftinije zaduženje. Jeste da za uzimanje kredita treba pripremiti dokumentaciju a da su dve skuplje pozajmice pri ruci jer ih većina klijenata ima odobrene, ali isplati se.

Kako izgleda računica? Klijenti banaka koji koriste prekoračenje po računu od 30.000 dinara, za godinu plate kamatu 12.000 dinara. Nakon što podmire kamatni trošak, i dalje svojoj banci duguju pomenutu sumu. Ukoliko na sumu od 50.000 dinara koriste kreditnu karticu, svakog meseca plaćaju 2.500 dinara: od tog iznosa je 1.600 dinara kamata, a ostalo otplata.

Za kredit od 50.000 dinara uz nominalnu kamatu od 12 odsto klijent će banci vraćati na godinu dana ratu od 4.428 dinara mesečno, odnosno ukupno će dati 53.136 dinara. Ukupna cena kredita je 3.136 dinara. Nakon 12 meseci neće dugovati ništa. Čak i kada se na te čiste troškove dodaju troškovi za obradu kredita od nekoliko hiljada dinara, kamatni trošak je znatno niži.

Kreditna aktivnost u Srbiji iz meseca u mesec stagnira. Za banke to znači manju zaradu pa se trude da to nadomeste sa strane, nudeći skuplje pozajmice koje su nadohvat ruke, a samo od klijenata zavisi koliko će biti razboriti. Klijenti se bune jer je su te pozajmce kod nas najskuplje: u razvijeniim zemljama godišnje kamate za minuse i kartice kreću se tod deset do 12 odsto. Kod nas će ostati na pomenutom nivou bar još neko vreme jer Narodna banka Srbije ne smatra da treba da utiče na njihovu visinu.

O tome da li bi za minuse i kartice trebalo ograničiti kamate profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić” U Novom Sadu dr Aleksandara Vasiljević kaže:

– Prekoračenja po tekućem računu koriste se na dan-dva da se nedostatak novca premosti na kratak rok – objašnjava Vasiljević. – Stope su za takva zaduženja uvek više nego za redovne kredite i u razvijenim zemljama. Zato bi klijenti banaka i kod nas trebalo tako da postupe. Isto važi i za rivolving pozajmice vezane za kartice. Treba ih koristiti ređe i na kraće rokove. Posebna regulativa tu nije potrebna,

Građanima koji planiraju veće troškove ostaje da na vreme izračunaju koliko im novca treba i na vreme odu u banku po kredit, zaštedeće.

D.Vujošević

Ponuda i za PDV

Banke minuse ne odobravaju samo građanima. Prekoračenja po računu dostupna su i preduzetnicima i pravnim licima. Kamate su iste, odnosno najviše na srpskom tržištu. Profesor Vasiljević i njima preporučuje da ih koriste samo nekoliko dana, odnosno ako treba ispunti obavezu i platiti porez na dodatu vrednost ili slično. Za duže pozajmice važi isto što i za građane – bolje kredit nego minus.

Tu su u najgorem položaju privrednici koji očekuju priliv novca a on ne legne na račun, što je dokaz više da minuse treba izbegavati kad god je to moguće.

Ivor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *