Mirović: Imamo suficit u budžetu od više od 5,6 milijardi

Mirović: Imamo suficit u budžetu od više od 5,6 milijardi

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović kaže da je u budžetu Vojvodine ostvaren suficit više od 5,6 milijardi dinara, kao rezultat perioda štednje u proteklih šest meseci u realizaciji budžeta i procesa restrukturiranja duga. Mirović je za TV Pink rekao da je proces restrukturiranja duga u dve faze okončan, pri čemu je druga faza okončana pre dva dana.

– Jeftinijim kreditima zamenjeni su stari, skupi krediti kojima nas je opteretila vlada u mandatu pre naše vlade, a uz to su u budžetu povećana sredstva u iznosu od 10 odsto, pa on sada iznosi 63,6 milijardi dinara – naveo je Mirović.

Direktni podsticaji privredi
Prema njegovim rečima, pokrajinska vlada će sprovoditi razvojnu politiku u dve oblasti – kroz mnogo više infrastrukturnih investicija i u gradovima i u lokalnim upravama na teritoriji cele Vojvodine, ali i kroz direktno podsticanje privrede.

– Ovo je decenija preduzetništva i želimo da kroz mehanizme koje Vojvodina ima podstičemo privredne aktivnosti, dodeljujemo bespovratna sredstva, privlačimo investicije i tako podstičemo ekonomski rast – istakao je Mirović.

Novi mehanizmi
Prema njegovim rečima, najveća investicija je novi mehanizam koji je nastao nakon izbora nove pokrajinske vlade – mehanizam okupljanja oko projekata, mehanizam zajedničkog učešća Vlade Srbije i pokrajinske vlade, kao i lokalnih samouprava u sprovođenju velikih investicija.

Među investicijama planiranim za ovu godinu, Mirović je naveo projekat koridora kroz Vojvodinu, istakavši da će ove godine početi procedura kad je reč o završnoj fazi i realizaciji imovinskih odnosa, čime će biti završena trogodišnja priprema ove velike investicije.

Opipljive investicije
– Opipljivih investicija ove godine ima još, kao što je rekonstrukcija puta od Novog Sada do Zrenjanina za šta je ugovor potpisan, a radovi se očekuju za nekoliko nedelja – rekao je Mirović, dodavši da će početi i priprema za idejni projekat druge trake puta od Novog Sada do Zrenjanina, ali i od Zrenjanina do Beograda.

Ideja je, kaže Mirović, da se izgradnjom tih saobraćajnica omogući bolji razvoj velikog broja banatskih opština.

On je, takođe, najavio da će uskoro biti raspisan tender za izgradnju Kliničkog centra u Novom Sadu, kao i rešavanje pitanja izgradnje bulevara u Novom Sadu za šta je, kaže, potpisan protokol, a tu je i novi most na kanalu Dunav – Tisa – Dunav.

Kinezima predstavili potencijale Vojvodine
Mirović se osvrnuo i na nedavnu posetu delegacije kineskih privrednika, rekavši da su Kinezi izrazili nameru da intenziviraju saradnju i pojačaju investicije na prostoru Vojvodine.

– Predstavili smo potencijale i konkretne industrijske radne i poslovne zone jer je mehanizmima koji su predviđeni zakonom moguće dodeljivati parcele bez naknade u trajno vlasništvo za investitore koji žele da ulažu – rekao je predsednik pokrajinske vlade.

Mirović je najavio i posetu velike kompanije koja se bavi industrijom rasvete koja, kako je rekao, treba da deo proizvodnje iz Kine preseli u ovaj deo sveta, ne samo za potrebe Srbije, već i regiona.
Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *