MK Grupa kupila PIK Bečej za 45,5 miliona evra

MK Grupa kupila PIK Bečej za 45,5 miliona evra

 

MK Grupa kupila je 17.12.2015. godine za  45,5 miliona evra PIK Bečej. 

Kompanija Miodraga Kostića postala je vlasnik PIK Bečeja pošto je na javnoj licitaciji iznela veću ponudu od drugog učesnika licitacije – Industrije mesa Matijević Petra Matijevića.

Kako je za RTV izjavio Jovan Purar, direktor MK grupe, još uvek je rano govoriti koliko će radnika ostati, odnosno napustiti preduzeće, ali da ono ima dobru perspektivu razvoja.

Procenjena vrednost kapitala PIK Bečej koji je proveo četiri godine u stečaju  iznosila je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji iznosila je polovinu tog iznosa.

U imovinu koja se prodaje ne spada dvorac Bogdana Dunđerskog, jer je zaveštan Matici srpskoj.

PIK Bečej je nekada bio uzorni kombinat, jedan od najvećih i najuspešnijih u kompleksu agrara na prostorima bivše Jugoslavije. Posle neuspele privatizacije i tranzicije, našao se u situaciji da kleca pred poveriocima, privrednim sudovima i da potpuno zavisi od potencijalnih kupaca.

PIK Bečej se bavi proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Osnovne delatnosti preduzeća su ratarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, prerada voća i povrća i ribnjak. Preduzeće koristi oko 9.000 hektara obradivog zemljišta, od čega su dve trećine u vlasništvu države.

PIK Bečej ima 56 hektara raznovrsnih voćnjaka, 3.395 grla junadi, 29.748 grla svinja, 371 grla ovaca i 74 grla konja. PIK uglavnom izvozi konzervirano povrće u Ukrajinu, Belorusiju, Tursku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *