Mladi IT stručnjaci više ne moraju da odlaze u svet

Mladi IT stručnjaci više ne moraju da odlaze u svet

Do 2020. godine u Srbiji bi moglo da se otvori od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta u oblasti informacionih tehnologija, tvrde upućeni, a država je postavila cilj da se do 2020. izvoz usluga u IT sektoru poveća na milijardu evra.

U proteklih deset godina po podacima Narodne banke Srbije izvoz stalno raste, a prema podacima za proteklih pet meseci, izvoz telekomunikacionih, kompjuterskih i informacijskih usluga iznosio je 333 miliona evra, što je 21 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Podsećaju da je 2016. izvoz ovih usluga dostigao 740 miliona evra, što je bilo povecanje za 21,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

U Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 20 hiljada IT stručnjaka, dok u svetu nedostaje čak milion, pa je na to ove godine reagovala i država i obezbila dodatnih 700 mesta za brucoše na IT smerovima na našim državnim fakultetima.

Na privatnim univerzitetima takođe raste broj mesta predviđen za buduće IT stručnjake, recimo Univerzitet Singidunum ove godine upisuje 500 budućih „ajtijevca“, a uvereni su da posla ima za sve i to baš u Srbiji.

„Tehnologija danas omogućava da mladi ne moraju da odlaze iz zemlje kako bi radili, kao što je bilo nekada kada se odlazilo u Zapadnu Evropu. Danas, tehnologija omogućava da se radi kvalitetno i kod nas“, kaže za Tanjug rektor Univerziteta „Singidunum“, Mladen Veinović.

On objašnjava da su brojni primeri uspešnih mladih stručnjaka koji su školovani u Srbiji, otvorili preduzeća u našoj zemlji, te da se mnogi iz ove struke vraćaju u zemlju nakon obuka u inostranstvu i iskustva u međunarodnim kompanijama.

„Mnogi se vraćaju i započinju svoj biznis u Srbiji. Ova zemlja sigurno može da napreduje i da profitira u celom IT sektoru“, smatra Veinović.

Ističe da, iako se često govori da su IT stručnjaci u Srbiji jeftina radna snaga, to nije potpuno tačno.

„I u ovoj oblasti nema jeftinih poslova i svaki posao je dobro plaćen“, jasan je rektor Veinović.

Navodi i da je Singidunum jedini univerzitet koji ima vrlo usmerene, specifične programe za studente, posebno u oblasti zaštite podataka, kao što su kriptologija i digitalna forenzika i dodaje da Singidunum ima preko 600 ugovora sa kompanijama u koje šalju studente na praksu.

Jedan od primera uspešne saradnje srpskog obrazovnog sistema, mladih domaćih IT stručnjaka i stranog kapitala, je i nedavno osnovana italijanska – srpska kompanija OmnitećIT u Beogradu.

Reč je o kompaniji koja u Srbiji posluje svega deset meseci, a u njoj je posao našlo 30 IT konsultanata.

„Naše ‘putovanje’ je započelo pre manje od godinu dana u Srbiji, a u saradnji sa Singidunumom pronašli smo mlade diplomce, komjuterske stručnjake koje smo dodatno obučili u našoj centrali u Rimu“, kaže za Tanjug direktor sektora za razvoj italijanske kompanije OmnitechIT, Elio di Sandro.

Svetsko tržište se bori sa IT bezbednošću, ocenjuje di Sandro, te ističe da je potražnja za sigurnosnim sistemima u svetu izuzetno velika jer je, kaže, „IT secyrity 24 hours open shop“.

OmnitechIT, između ostalih usluga, objašnjava di Sandro, izrađuje softvere i za zaštitu podataka građana, a sarađuju sa klijentima kao što su banke, osiguravajuća društva, industrijska postrojenja…

Direktor ove kompanije u Srbiji, Miloš Pešić, navodi da je „regrutacija“ mladih stručnjaka sa Singidunuma i saradnja sa Italijanima, odmah dala rezultate.

„Prvi trening mladih sa ovog univerziteta trajao je četiri meseca, a 15 konsultanata je prošlo selekciju i počeli su da rade. Krenuli su projekti po Evropi i Bliskom Istoku u koje smo uključili i njih“, kaže Pešić.

Dodaje i da je nedavno završen drugi trening grupe mladih akademaca i da je posao do sada dobilo ukupno njih 30, a mnogima je posao u ovoj kompanij i prvo radno iskustvo.

Zbog procesa digitalizacije koji se obavlja u državnim ustanovama, stalno je potrebno stvarati nova bezbednosna rešenja kako bi se kontrolisao pristup novim servisima, navode u OmnitechIT.

„Menjaju se dosadasnji načini na koje klijenti koriste, recimo, servise banaka, usluge ili usluge bolnice, a sve to zahteva nova rešenja koja nisu do sada bila istraživana“, objasnjava Pešić.

U Agenciji za privredne registre rečeno je Tanjugu da su od početka godine u Srbiji otvorene 1.402 firme koje se bave IT uslugama, ali napominju, da cifra nije potpuna, jer, mnoge firme koje su registrovane i za druge delatnosti, poput marketinga ili savetovanja, takođe mogu da se bave IT uslugama.

Prema rezultatima istraživanja beogradskog Ekonomskog fakulteta, u prethodnih nekoliko godina Srbija beleži snažan rast izvoza IT usluga, a u periodu 2010. do 2015. prosečna godišnja stopa rasta izvoza ovih usluga bila je 25,5 odsto, pa se Srbija po brzini rasta izvoza IT usluga, našla na drugom mestu od svih zemalja centralne i istočne Evrope, odmah iza Litvanije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *