Mladima u Srbiji nedostaje NOVAC da bi započeli biznis

Mladima u Srbiji nedostaje NOVAC da bi započeli biznis

Administrativne procedure i nedostatak novca glavne su prepreke koje koče mlade u Srbiji da se upuste u preduzetništvo, rečeno je 30. januara 2017. godine u Privrednoj komori Srbije.
Na panel diskusiji o preduzetištvu mladih u PKS, uz prikazivanje filma „Kako započeti biznis u Srbiji“, a u organizaciji LegalAid-a, rečeno je da se mladi u Srbiji interesuju za razne sektore preduzetništva, a da kao najpespektivnije vide proizvodnju i preradu hrane, te IT setkor.
Sekretar Zajednice preduzetnika PKS Branislava Simanić je rekla Tanjugu da je jedan od prioriteta Sektora za preduzetništvo PKS unapređenje omladinskog preduzetništva i da su se zato odazvali pozivu da učestvuju u izradi filma o tome kako započeti sopstveni posao u Srbiji.
„Mlade je najviše zanimalo koje usluge mogu dobiti u PKS. Predstavili smo te usluge u filmu – pružamo pomoć u izradi biznis planova, prilikom učestvovanja na sajmovima i izlasku na strana tržišta, oranizujem B2B sastanke, radimo promocije, proveravmo bonitet inostrane firme koja može biti potencijalni partner u Srbiji i drugo“, navela je Simanić.
Kaže da PKS ima i Biznis info servis u okviru kojeg mladi mogu postaviti bilo koje pitanje koje ih zanima i da ć im u roku od 48 sati stručne službe PKS dostaviti odgovor.


„Zanimalo ih pokretanje nove službe, a to je služba za zaštitu prava preduzetnika, a u slučaju nepravilnog i nezakonitog rada organa, koja prvi put kreće i koja će značajno unaprediti prava preduzetnika“, rekla je Simanić.
Mladi najviše interesovanja pokazuju za razne vidove proizvodnje i prerade hrane i za IT setkor, ali ih u nameri da se bave poslovima koči nedostatak novca, primetila je Simanić dodajući da je država uz partnerstvo PKS pokretnula različite programe finansijske podrške, a posebno za start-ap.
„U 2016. godini smo imali dodelu prvih 116 ugovora za započinjanje sopstvenog posla, a uskoro se očekuje otvaranje istih programa i za ovu godinu“, rekla je Simanić.
U 2016. u okviru programa za započinjenje sopstvenog posla, za start ap, minimalni iznos besporvatnih sredstava je bio 300.000 dinara, a maksimalan milion dinara, što je 50 odsto od ukupne investicije, objasnila je ona.
Vlasnik IT firme Nikola Cvetković je rekao da je najveći problem što su start-ap firme uglavnom bez para zbog cega se oni onda „sami igraju ibiznisa“.
„Svi misle da je glavna stvar da imaju dobro tehnološko rešenje, ali mnogo je važnije kako bilo koje rešenje može da se proda“, smatra Cvetković.
Koordinator uduženja mladih privrednika Srbiji Lazar Lekić je predstavio aktinosti tog udruženja navodeći da se bave, izmedju ostalog, edukacijom, informisanjem, umrežavnjem, podrškom u realizaciji projekata, a sve u cilju da olakšaju mladima ulazak u biznis.
Napomenuo je da je učlanjenje u udruženje besplatno i da se može obaviti preko interneta.
Osim državnih institucija koje se pojavljuju u filmu, poput Nacionalne službe za zapošljavanje, Agencije za privredne registre, Privredne komore, sagovornici su i uspešni preduzetnici koji svojim primerom mogu dosta da utiču na buduće odluke ljudi koji su na početku realizacije svojih ideja, izmedju ostalih Ivan Milosavljević vlasnik Tegla bar-a I suvlasnik Blaznavca, Nikola Cvetković vlasnik IT firme, Aleksandra Đurašić Todorović, devojka koja je započela prizvodnju domaće kozmetike, Ljiljana Marković predstavnica agencije RAREI.

Izvor. Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *