MMF potvrdio uspešnu monetarnu politiku Srbije

MMF potvrdio uspešnu monetarnu politiku Srbije

Prema oceni izvršnih direktora, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima, dok je stabilnost deviznog kursa uticala na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja evroizacije.

Narodna banka Srbije saopštila je 30. avgusta 2017. godine da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije i da je ocenio da se trogodišnji aranžman uspešno sprovodi i da je Srbija ostvarila dobre makroekonomske rezultate.

Prema oceni izvršnih direktora, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima, dok je stabilnost deviznog kursa uticala na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja evroizacije, navodi se u saopštenju NBS.
NBS navodi da je MMF ocenio i da su postignuti odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta koji pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava značajno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta. Ukazuje se i da je kontrola tekućih rashoda važna radi stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga kao i za veće kapitalne investicije.

MMF je ocenio da je Srbija ostvarila dobre makroekonomske rezultate, da je realni bruto domaći proizvod na višem nivou u odnosu na period pre izbijanja globalne ekonomske krize, a inflacija se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa značajno smanjen.

Sprovođenje dogovornih mera u okviru programa doprinelo je otpornosti finansijskog sektora koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži privredni rast. Pored toga, potrebno je nastaviti sa naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama sa većinskim državnim vlasništvom.

Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno, a preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi.

Takođe se navodi da su istovremeno, zaključene konsultacije po članu IV Statuta ove međunarodne finansijske organizacije sa Srbijom. 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *