MMF smanjio globalne prognoze zbog Bregzita

MMF smanjio globalne prognoze zbog Bregzita

Međunarodni monetarni fond smanjio je prognozu svetskog privrednog rasta zbog „znatne neizvesnosti“ posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije.

„Rezultat glasanja u Velikoj Britaniji, koji bi trebalo da utiče na jasno i brzo usporavanje rasta britanske ekonomije, uticao je na nastanak velikog rizika od pogoršanja svetske privrede“, piše u novom julskom izveštaju MMF.

Predviđa se da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto 2016. i za 3,4 odsto 2017, što je za 0,1 procentni poen manje od predviđenog u aprilu, i pokazuje „uznemirujuću stagnaciju“ u odnosu na 2015. godinu.

„Bregzit unosi znatnu neizvesnost već krhkom svetskom oporavku“, navodi MMF i dodaje da je još teško proceniti tačan uticaj tog glasanja. A prva koja će biti pogođena zbog neizvesnosti je upravo Velika Britanija.

MMF je tako smanjio predviđanje britanskog rasta za 2016. godinu za 0,2 procentna poena, na 1,7 odsto, a za 2017. smanjio je za 0,9 poena, na 1,3 odsto. Međutim, Fond ne predviđa recesiju za Veliku Britaniju.

Situacija bi mogla da se dalje pogorša, ako London i njegovi evropski partneri ne uspeju da dođu do sporazuma i ne izbegnu znatno povećanje fiskalnih i carinskih tarifa, navodi se u izveštaju.

U takvom crnom scenariju, koji MMF ocenjuje kao „manje verovatan“, veliki deo usluga londonskog finansijskog centra Sitija bio bi premešten drugde u Evropu i došlo bi do recesije u Britaniji.

U slučaju da se ipak ostvari taj crni scenario, svetski rast bi mogao da uspori na 2,8 odsto ove godine, a evrozona bi bila izložena opštim tenzijama iz bankarskog sektora, navodi se u izveštaju.

Izvor: BiZlife/Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *