MMF: Sporiji rast svetske privrede u 2016.

MMF: Sporiji rast svetske privrede u 2016.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je smanjio projekciju rasta svetske privrede za ovu godinu i upozorio da su rizici sada usmereni ka zemljama u razvoju.

Svetska privreda će ove godine imati rast od 3,4 odsto, a 3,6 sledeće, što je nešto niže nego što je MMF predvideo u okobru.

Razvijene privrede ove godine će imati umereni oporavak rasta, dok će se zemlje u razvoju suočiti s realnošću sporijeg rasta, navodi MMF, ali i dodaje da su Indija i delovi Azije i dalje svetle tačke.

MMF kao najveće opasnosti po svetski rast navodi naglo usporenje rasta u Kini, jačanje američkog dolara i povečanje kamata Feda, geopolitičke tenzije i sklonost ka izbegavanju rizika.

U razvijenim privredama ove godine biće ostvaren rast od 2,1 odsto što će se odraziti i 2017. godine, premda je to nešto slabije nego što je predviđeno u oktobru.

Ukupna privredna aktivnost u SAD je i dalje snažna, ali postoje izazovi zbog jačanja dolara, što bi moglo da utiče na proizvodnju. U evrozoni, snažna privatna potrošnja uz niske cene nafte i labave finansijske politike može da nađača posledice slabijeg izvoza, navodi MMF.

Rast u SAD će ove i sledeće godine biti 2,6 odsto, a u zoni evra 1,7 odsto. Nemačka privreda će 2016. takođe ojačati za 1,7 odsto, dok će u Francuskoj i Italiji rast biti 1,3, a u Španiji 2,7 odsto. Japan će zabeležiti privredni rast od jedan odsto, mada će sledeće godine pasti na 0,3 odsto.

U Kini će rast posle prošlogodišnjih 6,9 odsto, što je najslabiji rast u poslednjih 25 godina, ove godine biti 6,3 odsto, a u 2017. šest odsto. S druge strane, Indija će i ove i sledeće godine imati rast od 7,5 odsto.

U Latinskoj Americi i na Karibima će i ove godine biti smanjen privredni rast, što odražava recesiju u Brazilu usled smanjenih cena sirovina. Većina zemalja u podsaharskoj Africi će imati postepeno ubrzanje rasta, ali sporije nego što je bilo u prethodnih deset godina.

Izvor: Blic, Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *