MMF upozorava kompanije iz zemalja u razvoju

MMF upozorava kompanije iz zemalja u razvoju

Međunarodni monetarni fond je upozorio kompanije iz zemalja u razvoju, koje su zajedno nagomilale dugove, da se era niskih kamatnih stopa približila kraju. Ovo upozorenje je stiglo nakon što su kompanije nagomilale dug na rekordnih 18 biliona dolara, javlja Reuters.

U najnovijem izveštaju „Globalna finansijska stabilnost“, MMF je ukazao da je najveći rast koeficijenta zaduženosti tj. odnosa dugoročnog duga kompanije prema ukupnom akcijskom kapitalu, registrovan u „ranjivijim sektorima“, kao što su građevinarstvo, rudarstvo, nafta i gas, koji su, kako ocenjuje Fond, naročito izloženi aktuelnim rizicima.

Posmatrano po regionima, najupečatljiviji preokret je evidentiran u Kini i Latinskoj Americi, gde ukupan korporativni koeficijent zaduženosti iznosi 120 odsto i 110 odsto, respektivno, dok je taj koeficijent u građevinskim sektorima tih regiona blizu 275 i 200 odsto, navodi Reuters.

„Očigledno je da raste zabrinutost zbog trenda porasta koeficijenta zaduženosti u poslednjih nekoliko godina, jer je većini finansijskih kriza na tržištima u razvoju prethodio ubrzan rast tog koeficijenta“, navodi se u izveštaju.

MMF je, takođe, upozorio da su godine rekordno niskih kamatnih stopa omogućile kompanijama iz tržišta u razvoju da emituju nove obveznice, po boljim uslovima.

„Ako su rastući koeficijent zaduživanja i emitovanje novih obveznica bili pod uticajem spoljnih faktora (niskih globalnih kamatnih stopa), onda su te kompanije izloženije pooštravanju globalnih finansijskih uslova“, navodi se u izveštaju.

Osim toga, MMF je pozvao zemlje u razvoju da pomno prate na aktivnosti svojih velikih kompanija, jer globalno okruženje počinje da se menja.

*Izvor: B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *