Mnogo lažnih fiskalnih računa

Mnogo lažnih fiskalnih računa

Građani sve više prijavljuju izdavanje lažnih fiskalnih računa pa u Poreskoj upravi objašnjavaju kako razlikovati ispravan od neispravnog fiskalnog isečka. Fiskalni račun najlakše je prepoznati

po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa. Osim toga, fiskalni isečak mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta, rekli su  Tanjugu u Poreskoj upravi.

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, kako dodaju, nije sporno, ali ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost dobije fiskalni isečak koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta. Predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, najviše su zastupljeni u ugostiteljskim objektima.

Takvo objašnjenje poreznici su ponudili, budući da se pokazalo da građani, dva meseca nakon aktiviranja „poreskog alarma”, najčešće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa i izdavanje lažnih računa.Na specijalnnom portalu Poreske uprave www.poreskialarm.rs, građani mogu prijaviti uočene poreske nepravilnosti u radu poreskih obveznika, a u funkciji je od 6. avgusta 2015. godine. Građanima je omogućeno da i tim putem prijave obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju, odnosno sve koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika, koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati, navode u Poreskoj upravi.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *